Politico: Căderea lui Ceaușescu oferă lecții pentru Iran. Gărzile Revoluționare sunt ca Securitatea

Sursa foto: captura tv

Modul în care a căzut regimul Ceaușescu și dorința Securității de a-și menține afacerile și privilegiile economice ar trebui să ofere câteva lecții pentru regimului din Iran. Mai ales că ayatollahul Ali Khamenei era lider suprem și când dictatorul român a fost primit ca un mare lider la Teheran, chiar în timp ce românii se răsculau, a scris pentru Politico Christian Oliver, fost corespondent la Teheran.

„Treizeci de ani mai târziu, Khamenei și consilierul lui principal, Velayati, sunt tot la putere în Teheran, iar asta ar trebui să arate simetria cutremurătoare dintre Iran 2020 și România 1989. Ca și în România anilor 1980, Iran este ostatic al unui aparat de securitate ca o Mafie, care a găsit mijloace prin care să se îmbogățească în timp ce restul economiei este distrusă. De aceea nu e bine să fii imaginea regimului, mai ales când ai 80 de ani și deja se vorbește despre succesiune. Liderul este țapul ispășitor evident pentru securiști și oligarhi, care vor să-și mențină sursele ilicite de venit” a notat jurnalistul.

Embed from Getty Images

În România anilor 1980, când oamenii sufereau de foame și totul era raționalizat, celor din Securitate le mergea bine deoarece controlau comerțul extern, contrabanda și valuta forte. Când au văzut că regimul se prăbușește, au sărit să preia puterea din interior. Ceva foarte similar este și în Iran, cu Gărzile Revoluționare. Acestea controlează frontierele, și deci contrabanda, au relații cu șefii fabricilor și au tentaculele băgate în orice domeniu economic, de la extracție petrolieră la construcții.

Ca Securitatea în anii 1980, Gărzile Revoluționare au văzut că sfârșitul e aproape. Coșmarul lor este că totul se va prăbuși și că sursele lor de venit vor fi tăiate. Dar, pentru că demonstranții cer moartea dictatorului, adică a lui Ali Khamenei, gărzile au o oportunitate.

„Oamenii s-au săturat de un regim crud, corupt și polițienesc. Dar asta pică bine și pentru Gărzile Revoluționare care stau în umbră și care vor încerca să umple vidul de putere dacă liderul trebuie dat jos așa cum a fost și cu Ceaușescu – un țap ispășitor pentru crimele unui sistem mult mai vast” a afirmat Christian Oliver.

Scenariul românesc nu trebuie neapărat să se repete în Iran, dar ar fi bine ca oamenii să fie pregătiți în caz că se întâmplă. Pesimiștii se tem că unul din linia dură, precum ministrul Justiției, ar putea să-i urmeze lui Khamenei și să continue represiunea. Cei din regim se uită la Bashar al-Assad și se gândesc că pot rezista și ei așa. Optimiștii cred că Iranul poate scăpa de regim și de securiști, tot așa cum au reușit Spania și Coreea de Sud.

„Pentru mulți români, căderea lui Ceaușescu nu a avut rezultatul scontat. Ei susțin că revoluția a fost furată, ca și avuția națiunii. Trebuie să existe un plan ca asta să nu se întâmple în Iran” a concluzionat jurnalistul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here