Politico: Dezinformarea alimentează cazurile de Covid-19 în România

Inquam Photos / Octav Ganea

În România, teoriile conspirației în ceea ce privește Covid-19 au devenit un lucru normal, se arată într-un articol din Politico.

Conform unui sondaj citat de publicație, 41% dintre români consideră că noul coronavirus este o armă biologică realizată de Statele Unite.

În timp ce în Europa, țările se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri în urma relaxării restricțiilor și a vacanțelor, în România creșterea numărului de cazuri e alimentată de dezinformare, teorii ale conspirației și o posibilă propaganda rusească.

Mai multe televiziuni naționale au difuzat mesaje anti-vaccin și corona-sceptice ale unor politicieni, declanșând astfel îndoiala cetățenilor în măsurile preventive și contribuind astfel la creșterea numărului de infecții, conform unui oficial guvernamental și a doi experți citați de Politico.

„Cel puțin parțial”, dezinformarea este de vină pentru creșterea numărului de cazuri

Șeful DSU a declarat pentru Politico faptul că „cel puțin parțial”, creșterea numărului de cazuri poate fi pusă pe seama dezinformării.

„Avem mai multe tipuri de campanii de dezinformare”, declarat Raed Arafat.

Aceste campanii variază de la articole online la postări pe social media, sau chiar la „atacuri la persoană, la adresa multor oficiali care au avertizat public populația despre ce să facă în timpul pandemiei”, a spus Arafat.

Începând cu data de 22 iulie, România a avut zilnic peste 1.000 de cazuri noi de Covid-19 și a crescut de asemenea numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă. Autoritățile au impus carantină locală pentru mai multe zone și purtarea măștii în spațiile deschise aglomerate, în speranța că vor inversa trendul.

„Avem de asemenea multe campanii foarte bine finanțate de la persoane care au vrut să apară public pentru a sfida recomandările noastre, care vizează tinerii pentru a-i convinge să nu mai poarte mască. Mai multe persoane au apărut în mass-media cu opinii fără fundament științific, inclusiv doctori care nu sunt specializați în domenii legate de Covid-19 și care combat măsurile preventive”, a adăugat Arafat.

O parte a dezinformării a putut fi identificată în cadrul instituțiilor de presă susținute de statul rus, a declarat Corina Rebegea, analist CEPA.

„Cei care au construit aceste campanii de dezinformare sunt actori de stat, precum și locali”, a declarat Corina Rebegea, cu referire la instituția de presă Sputnik și alte grupuri ultra-naționaliste și anti-vaccinare din România, care au publicat teorii ale conspirației încă de la începutul pandemiei.

Analistul a scos în evidență și faptul că mulți politicieni români „joacă un joc iresponsabil” prin faptul că amplifică și dau greutate unor dezinformări online, cu scopul de a submina Guvernul.

Ediția locală a Sputnik a sugerat în mai multe rânduri că efectele virusului au fost exagerate de Guvern, dar a emis un comunicat prin care explică faptul că publicația își rezervă dreptul de a-și cita sursele cum consideră.

Dezinformarea a ajuns și în rândul politicienilor, a spus analistul Corina Rebegea.

„Cel mai mare partid din România, PSD, are de asemenea cel mai mare număr de negaționiști ai Covid-19”, a declarat Corina Rebegea, analist.

Lia Olguța Vasilescu, un membru proeminent al PSD în Parlament, și-a manifestat pe Facebook îndoiala în ceea ce privește numărul real de cazuri de Covid-19, iar PSD și-a folosit mai multe conturi de social media pentru a pune la îndoială gravitatea pandemiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here