Fostul președinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și-a numit echipa „Comisia Ultimei Șanse.” Succesorul său, Ursula von der Leyen, ar putea-o numi „Comisia prezumției de nevinovăție”, își încep cei de la Politico materialul în care prezintă comisarii nominalizați, care au probleme de integritate. Printre ei se numără și reprezentantul României, Rovana Plumb, propusă pentru a prelua portofoliul Transporturilor.

Unul dintre cele mai importante nume de pe lista Ursulei von der Leyen care are probleme de integritate este cel al candidatului francez, Sylvie Goulard, care ar putea prelua portofoliul de comisar pentru Piața Internă.

Poliţia judiciară din Franţa a audiat-o chiar marţi pe Sylvie Goulard, în aceeași zi în care președintele Comisiei Europene anunța lista candidaților, într-un dosar în care este acuzată că în perioada în care era europarlamentar a angajat fictiv un asistent plătit din bani de la Bruxelles.

Parlamentul European a închis ancheta împotriva ei la sfârşitul lui august, constatând – conform declaraţiei unei purtătoare de cuvânt – doar nereguli administrative „minore, nesistematice şi neintenţionate” din partea eurodeputatei. Presa franceză a dezvăluit ulterior că Goulard a returnat 45.000 de euro, echivalentul salariilor şi cheltuielilor asistentului său parlamentar Stephane Therou din iulie 2014 până în februarie 2015.

În Franţa, însă, ancheta privind aceleaşi suspiciuni continuă. Înainte de Goulard au fost audiaţi foşti asistenţi parlamentari şi mai mulţi eurodeputaţi.

Dar Goulard nu este singurul caz, scriu cei de la Politico.

Rovana Plumb, propunerea pentru comisia de Transporturi, este implicată într-un caz de corupție din 2017, în care este acuzată că l-ar fi ajutat pe liderul PSD, Liviu Dragnea să își însușească Insula Belina. Procurorii DNA susțineau că tecerea ilegală a lacului Belina şi a braţului Pavel la Consiliul Judeţean Teleorman a fost sprijinită şi de Rovana Plumb, care în 2013 era ministrul Mediului şi avea în coordonare Apele Române. Ar fi pergătit în doar 17 ore Hotărârea de Guvern care consfinţea transferul. Anchetatorii au acuzat-o pe Rovana Plumb de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, însă cererea procurorilor de începere a urmăririi penale a fost respinsă de Parlament.

O altă propunere controversată pentru un post de comisar european este cea a polonezului Janusz Wojciechowski. Acesta este anchetat de OLAF în legătură cu rambursările sumelor declarate pentru transport, din perioada în care a ocupat un fotoliu de europarlamentar la Bruxelles.

„Nu vreau să comenteze investigațiile desfășurate de OLAF, pentru că este un organism independent, iar când anchetele vor fi finalizate, vom auzi ce au de spus”, a declarat Ursula von der Leyen despre suspiciunile care planează asupra integrității unora dintre propunerile de comisar european. De asemenea, președintele Comisiei Europene a invocat prezumția de nevinovăție.

În conferința de presă, Ursula von der Leyen nu a vrut să facă nicio previziune în legătură cu decizia Parlamentului European, care, conform procedurii, trebuie să aprobe prin vot componența Comisiei.

Un alt scandal la nivelul Executivului european ține de nominalizarea grecului Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei, pentru portofoliul migrației, pe care noul președinte al Comisiei l-a denumit comisarul pentru „modul de viață european”. Denumirea portofoliului a stârnit nemulțumirea mai multor grupuri din Parlamentul European care îl acuză pe Schinas de orientări apropiate de extrema-dreaptă, motiv pentru care au cerut schimbarea titulaturii portofoliului pe care îl va ocupa acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here