Politolog rus: Kremlinul aplică strategia Cernobîl. Numărul real al deceselor provocate de COVID-19 ar fi 1.600

Un cunoscut politolog rus susține că puterea de la Kremlin ascunde numărul real al deceselor provocate de COVID-19.

Valeri Solovei, doctor în științe istorice, susține că în Rusia au fost înregistrate „1.600 de decese provocate de noul coronavirus, confirmate de analize”.

Solovei a făcut această afirmație într-un interviu pentru radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei).

„Nu trebuie să credem rapoartele conform cărora coronavirusul a ocolit deșertul arctic numit Rusia. Aceasta este o minciună absolută. De la mijocul lunii ianuarie, numărul de decese cauzate de coronavirus a fost confirmat în Rusia în cazul a cel puțin 1.600 de persoane”, a declarat Valeri Solovei, citat de Radio Canada și de postul național de televiziune al Georgiei.

„Explicația e simplă. Vă amintiți povestea cu Cernobîlul, inundațiile din Krîmsk. Ei ascund întotdeauna informațiile reale de noi, întotdeauna”, a adăugat Solovei.

La întrebarea jurnaliștilor, de unde a obținut datele care susține că probează afirmațiile sale, politologul a răspuns că „nu toți oficialii au conștiința pătată”.

Valeri Solovei a explicat și modul în care autoritățile reușesc să ascundă datele privind rata mortalității „Deoarece marea majoritate a decedaților – lucru tipic pentru toate țările în care a pătruns coronavirusul – sunt persoane în vârstă, se pune un diagnostic conform cu bolile asociate…”, a explicat Solovei.

Valeri Solovei a fost forțat să demisioneze din motive politice de la conducerea Departamentului de relații publice al MGIMO ( Institutul de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse).

Cifrele oficiale se contrazic

Rusia susţine că epidemia cu noul coronavirus este „sub control”, însă pasivitatea autorităţilor în ceea ce priveşte gestionarea crizei suscită suspiciune printre numeroşi ruşi, care se pregătesc pentru ce este mai rău, relatează AFP.

De la catastrofa nucleară de la Cernobîl în 1986 până la uriaşele incendii din 2010, istoria sovietică şi cea rusă este plină de episoade în care prima reacţie a autorităţilor a fost de a ascunde amploarea pagubelor.

Potrivit Anastasiei Vasilieva, preşedinta sindicatului „Alianţa medicilor” şi apropiată a opozantului Aleksei Navalnîi, autorităţile maschează cazurile, prezentându-le drept „pneumonii sau infecţii respiratorii severe”.

Cifrele oficiale sunt contradictorii: agenţia de statistică Rosstat afirmă că pneumoniile au crescut la Moscova cu 37% în ianuarie 2020 în raport cu 2019, în timp ce serviciile de sănătate ale capitalei insistă asupra unei scăderi cu 8% şi 7% în primele luni ale anului a numărului de „pneumonii extra-spitalizate”.

În ceea ce-l priveşte pe ministrul rus al sănătăţii, Mihail Muraşko, acesta afirmă că numărul de decese cauzate de pneumonie a scăzut cu 20% în 2020.

Un alt factor de suspiciune îl constituie testele de detectare. Deşi agenţia sanitară Rospotrebnadzor asigură că peste 110.000 de teste au fost efectuate, cotidianul Moskovski Komsomoleţ pune la îndoială fiabilitatea lor în raport cu cele folosite în străinătate, pentru că doar pacienţii cu formă severă a bolii sunt testaţi pozitiv.

Zvonurile se răspândesc, iar Vladimir Putin a denunţat acest fenomen drept „zgomote răuvoitoare”. Un centru de criză asupra coronavirusului a fost însărcinat cu eliminarea lor de pe reţelele sociale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here