Prin cumpărarea de avioane F-35, Polonia vrea să-și consolideze prietenia cu SUA, scrie Monika Sieradzka pentru Deutsche Welle.  Este una din cele mai mari achiziții militare din istoria Poloniei: 32 de avioane de luptă americane, pentru 4,6 miliarde de dolari. Varșovia vrea să-și întărească astfel relația cu SUA, garantul securității sale.

Ziua de vineri, 31 ianuarie 2020 va „intra în istoria armatei poloneze”, a declarat ministrul Apărării Mariusz Blaszczak. Împreună cu președintele polonez Andrzej Duda, ministrul pecetluiește în această zi „istorică” achiziționarea a 32 de avioane de luptă americane F-35A Lightning. Aviația militară poloneză nu a deținut nicicând asemenea dotări moderne. Avioanele construite de concernul american Lockheed Martin ar fi un „top of the top” absolut al dotărilor militare moderne.

Primele avioane de luptă în patru ani

Un atacator potențial ar trebui să știe acum că orice atac asupra Poloniei va primi un răspuns hotărât. Aceste avioane pot oferi un astfel de răspuns”, a declarat politicianul din partidul de guvernare PiS, intevievat de televiziunea de stat. El s-a declarat mândru de prețul „bun” obținut, Polonia fiind nevoită să achite acum doar 4,6 miliarde de dolari, față de prețul de pornire de 6,5 miliarde. Blaszczak face o comparație cu Belgia, care a plătit pentru 34 de avioane de luptă 4,25 miliarde de dolari.

Primele aparate de zbor vor fi livrate în 2024. Piloții polonezi și personalul de la sol vor efectua ulterior stagii de pregătire în SUA iar doi ani mai târziu avioanele de luptă vor fi integrate în arsenalul armatei poloneze. Drept completare la avioanele de luptă, Polonia va cumpăra și avioane de supraveghere fără pilot.

Modernizarea este urgent necesară

Achiziția de vineri este parte din proiectul amplu al guvernului PiS de modernizare a armatei poloneze. Cea mai numeroasă armată din flancul de est al NATO are 100.000 de soldați. Aceștia se antrenează în militare și tancuri vechi, provenite din perioada sovietică. Din cele 32 de avioane de luptă MiG-29 de producție sovietică, doar o treime sunt gata de utilizare în luptă.

În ultimii doi ani, în Polonia s-au prăbușit trei avioane MiG. Experții vorbesc de piese de schimb insuficiente și de îngrijire tehnică deficitară. Polonia are a treia cea mai mare armată de tancuri din NATO, după SUA și Turcia, dar o parte din tancurile ei sunt vechi. În actualul proces de modernizare, acestea urmează să fie dotate cu tehnică mai modernă.

Cheltuieli militare sporite

Guvernul PiS se umflă în pene atunci când președintele american Donald Trump laudă Varșovia pentru cheltuielile sale militare ridicate. Polonia este printre puținele țări membre care respectă obligațiile convenite de aliații din NATO privind alocarea unui buget de minim 2% din PIB cheltuielilor militare.

Până în 2030, Varșovia va spori bugetul Armatei la 2,5% din PIB. Lucru de care profită din plin industria americană de armament. Polonia a plătit și mai mult decât acum pe avioane în 2018 pe două sisteme de rachete sol-aer de tip „Patriot”. Suma s-a ridicat la 4,75 miliarde de dolari și a fost cea mai mare afacere militară din istoria Poloniei.

Criticile opoziției

Actualul contract de achiziție a avioanelor de luptă este controversat în Polonia. Pentru Tomasz Siemoniak, politician de opoziție de la coaliția civică și fost ministru al Apărării (2011-2015), decizia ar fi fost luată „prea repede și fără respectarea procedurilor necesare”. „Au fost ignorate analizele, Parlamentul a fost ignorat și subiectul nu a fost dezbătut public”.

Deputații din opoziție vorbesc despre negocieri „secrete” purtate cu SUA. Ei se plâng că nu au avut nicio șansă să afle detalii despre planurile de achiziții ale guvernului, pentru că acestea nu au fost prezentate clar în proietul de buget al Ministerului Apărării. Coaliția civică descrie acordul drept „propagandistic” și cere ca rentabilitatea afacerii să fie verificată de Camera de Control Superioară, cel mai înalt for de acest tip din Polonia.

SUA – garant al securității

Opoziția critică prețul ridicat al securității oferite de SUA, dar consideră la rândul ei că America este un garant de securitate preferabil Europei. „Nu există niciun dubiu asupra faptului că SUA sunt aliatul cel mai important al Poloniei și că este absolut corect să cumpărăm tehnică de luptă de la firme americane”, confirmă fostul ministru al Apărării Siemoniak de la coaliția civică.

Varșovia consideră că amenințarea cea mai mare la adresa securității sale este vecinul de la est, Rusia. Polonia se străduiește să obțină staționarea permanentă a soldaților americani pe teritoriul său după izbucnirea conflictului din Ucraina. După anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea în 2014, au fost desfășurate batalioane NATO în Polonia și în cele trei țări baltice. În Polonia se află peste 4.500 de soldați americani. Varșovia nu este însă mulțumită, deoarece soldații sunt incluși într-un mecanism de rotație, trupele fiind schimbate în mod regulat.

Proiectul „Fort Trump”

În 2018, PiS a demarat la Washington o ofensivă diplomatică pentru a obține staționarea de durată a soldaților americani pe teritoriul polonez. Un document intitulat „Propunere pentru o prezență americană de durată în Polonia” a fost trimis funcționarilor guvernamentali și congresmenilor americani, precum și celor mai importante think-tank-uri. Varșovia ar vrea ca SUA să trimită pe teritoriul polonez o întreagă divizie de tancuri și ar fi dispusă să plătească în acest sens două miliarde de dolari.

Întregul proiect, menit să consolideze legătura Poloniei cu America, a fost botezat de președintele polonez Duda cu numele „Fort Trump”. În 2019, Donald Trump a menționat că ar urma să fie trimiși în Polonia încă 1.000 de soldați americani, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Polonia încearcă acum să construiască „Fort Trump” prin afaceri de miliarde de dolari cu industria americană de armament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here