Polonia şi Ucraina au semnat, în ajunul summitului NATO, un acord militar „fără precedent”

Sursa: president.gov.ua

Preşedintele ucrainan Volodimir Zelenski s-a întâlnit luni la Varşovia cu premierul polonez Donald Tusk, iar cele două ţări au semnat, în ajunul summitului aniversar al NATO de la Washington, un pact de securitate pe care liderul de la Kiev l-a caracterizat ca fiind „fără precedent”, potrivit News.ro.

Liderul ucrainean a sosit la Varşovia în cursul dimineţii, la doar câteva ore după ce rachete ruseşti au lovit mai multe oraşe din Ucraina, ucigând zeci de persoane şi avariind un spital de copii din Kiev, atacul asupra capitalei soldându-se cu cel puţin 20 de morţi.

Polonia este cea mai recentă ţară care semnează un acord de securitate cu Ucraina, urmând exemplul similar unor state precum Statele Unite şi Regatul Unit.

În cadrul unei conferinţe de presă comune, Zelenski a declarat că acordul include dispoziţii privind „cooperarea în doborârea şi contracararea atacurilor aeriene” ale Rusiei care se îndreaptă spre Polonia.

„Am convenit să formăm şi să antrenăm o legiune ucraineană pe teritoriul polonez; va fi o nouă formaţiune alcătuită din voluntari”, a mai anunţat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a împărtăşit vestea acordului de securitate încheiat cu Polonia şi într-o postare pe X, spunând că documentul este „fără precedent”

De asemenea, în conferinţa de presă el a mulţumit Poloniei pentru toate avioanele de luptă pe care le-a trimis Ucrainei, adăugând că sunt în curs de desfăşurare discuţii pentru a furniza Kievului mai multe aeronave.

La rândul său, premierul Donald Tusk a vorbit despre ajutorul imens pe care cetăţenii polonezi l-au oferit Ucrainei şi despre faptul că acesta va continua atât timp cât Ucraina va avea nevoie de el. „Puteţi continua să contaţi pe noi”, i-a spus el lui Zelenski. Tusk a adăugat că lumea occidentală este conştientă de faptul că, dacă Ucraina pierde, se va termina rău pentru Polonia, Europa şi întreaga lume occidentală.

„Amândoi credem în victorie, amândoi credem în pace după victorie, amândoi credem în reconstrucţia rapidă şi eficientă a Ucrainei, din care Polonia va face parte”, a spus Tusk, citat de presa din Polonia.

Zelenski a precizat că „44 de pachete de echipamente militare, arme, muniţii” au fost deja date Ucrainei de către Polonia, iar Varşovia va trimite mai multe pachete similare de ajutor militar până la sfârşitul acestui an.

Tusk a precizat că acorduri similare au fost încheiate între Ucraina şi alte 19 ţări, precum şi cu Uniunea Europeană. El a subliniat că atât el, cât şi Zelenski au vrut să se asigure că acordul conţine obligaţii practice şi dispoziţii semnificative, mai degrabă decât simple declaraţii de bunăvoinţă. Tusk a asigurat că termenii acordului vor fi implementaţi cu promptitudine, cu sprijinul aliaţilor.

Angajamentul faţă de aceste acorduri de securitate a fost luat la summitul NATO de la Vilnius din 2023, implicând toate ţările G7 şi alte 25 de state, inclusiv Polonia. Aceste acorduri garantează sprijinul aliaţilor occidentali pentru Ucraina.

Marţi, NATO va găzdui summitul său anual la Washington, unde se aşteaptă ca liderii să analizeze metodele de furnizare a unui ajutor pe termen lung pentru securitate şi instruire militară pentru Ucraina, la mai mult de doi ani de la invazia Rusiei. La summitul NATO, Polonia va fi reprezentată de preşedintele Andrzej Duda, care urma să se întâlnească şi el cu Zelenski în cursul zilei de luni.

Polonia se numără printre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei şi în acest an va cheltui 4,12 % din PIB-ul său pentru apărare, conform estimărilor publicate de NATO – dublu faţă de orientările alianţei de 2 %. O iniţiativă care ar putea fi aprobată în cadrul summitului de trei zile este asumarea de către NATO, în locul SUA, a mai multor responsabilităţi în ceea ce priveşte coordonarea formării şi asistenţei militare şi financiare pentru forţele ucrainene. Se discută, de asemenea, despre acordarea unei prezenţe mai mari ucrainenilor în cadrul organismelor NATO, deşi nu există încă un consens privind aderarea Kievului la alianţă.

Sikorski: Polonia ar putea trimite militari NATO în Ucraina. Putin să ghicească ce vom face

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here