Portugalia şi-a închis graniţele pentru a ţine sub control infectările cu coronavirus, care se răspândeşte rapid în ţara iberică. De duminică, intrarea şi ieşirea fără un motiv valid sunt interzise în populara destinaţie de vacanţă, informează DPA.

La frontiera terestră de 1.214 kilometri cu Spania, ţară vecină şi parteneră în cadrul UE, controalele au fost reintroduse – aşa cum s-a întâmplat în primăvara anului 2020, între 17 martie şi 1 iulie.

Controalele în porturi şi aeroporturi au fost, de asemenea, înăsprite conform unui decret guvernamental. Se aplică excepţii doar pentru persoanele care călătoresc la serviciu, care se întorc la reşedinţa principală, pentru transportul de mărfuri şi pentru urgenţe medicale sau ajutor umanitar.

În ceea ce priveşte zborurile din Uniunea Europeană şi spaţiul Schengen, Portugalia a instituit trei categorii de măsuri în funcţie de numărul de cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori, potrivit AFP şi EFE.

Pasagerii din ţările mai puţin afectate, cum este Norvegia, nu au restricţii. Cei din ţări intermediare, cum este Franţa, trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19 efectuat cu 72 de ore înainte de îmbarcare. În fine, călătorii din ţările cu cele mai multe cazuri, cum sunt Spania sau Irlanda, trebuie să prezinte nu numai un test negativ la îmbarcare, ci şi să respecte o carantină de 14 zile la sosirea lor pe teritoriul portughez.

Acum, situaţia din Portugalia legată de infectările cu coronavirus este „foarte proastă”, potrivit prim-ministrului Antonio Costa, scrie Agerpres.

În ţara cu 10,3 milioane de locuitori au fost înregistrate doar sâmbătă 12.435 de infectări şi 293 de decese.

Măsurate în funcţie de mărimea populaţiei, aceste numere sunt printre cele mai mari din lume, conform calculelor organizaţiilor internaţionale.

Potrivit celor mai recente date ale Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), 1.429 de persoane la 100.000 de locuitori au fost infectate cu virusul în decurs de 14 zile, plasând Portugalia înaintea Spaniei, unde numărul era de 1.026, în partea de sus a listei de 30 de ţări.

Austria şi Germania, ţări partenere în cadrul UE, s-au oferit să ajute serviciul de sănătate al Portugaliei, care se străduieşte să facă faţă unei creşteri a cazurilor de COVID-19 care necesită tratament în spital. Austria s-a oferit să primească pacienţi grav bolnavi din Portugalia. Numărul persoanelor care vor fi transportate în Austria va fi clarificat cu Ministerul Sănătăţii din Portugalia, a anunţat cancelarul Sebastian Kurz duminică.

„Este un imperativ al solidarităţii europene a ajuta la salvarea de vieţi rapid şi fără birocraţie”, a spus Kurz.

Austria a primit deja pacienţi la terapie intensivă din Franţa, Italia şi Muntenegru.

Sistemul de sănătate portughez este supus unei presiuni masive din cauza ratelor ridicate de infecţie. Potrivit autorităţilor, doar câteva paturi de terapie intensivă sunt încă disponibile.

Forţele armate germane examinează cum să procedeze după întoarcerea din Portugalia a unei echipe medicale de recunoaştere. Natura şi amploarea sprijinului pentru Portugalia, de la care a a fost primită o cerere de ajutor, trebuie încă decisă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Revista de ştiri Der Spiegel a relatat că o echipă de 27 de medici şi paramedici ar putea fi trimişi în Portugalia la începutul săptămânii pentru a ajuta în spitalele supraîncărcate. În plus, este planificată livrarea de paturi pentru spitale de campanie şi aparate de respirat.

Potrivit lui Der Spiegel, experţii Bundeswehr de pe teren au transmis o imagine catastrofală. Sistemul de sănătate a fost complet copleşit, iar membrii personalului medical din spitale au fost ei înşişi, în majoritate, infectaţi cu coronavirusul.

Deocamdată nu s-a prevăzut transportarea pacienţilor cu avionul.

Portugalia traversase pandemia relativ neafectată mult timp. Cu toate acestea, din toamnă, situaţia s-a deteriorat.

Din 15 ianuarie, Portugalia se află într-o izolare strictă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here