„Potopul” de care vor avea parte copiii născuți azi

Sursa: Pixabay

„Evenimentele meteorologice extreme devin mult mai frecvente. Anul acesta, în China, inundații feroce au forțat peste un milion de oameni să se mute; incendiile au devastat Grecia toată vara, ascunzând soarele; valurile de căldură au ucis aproape 700 de persoane în Canada și 600 în America. Între timp, Rusia a raportat cele mai mari incendii din istoria sa, în timp ce Texas s-a confruntat cu zăpadă fără precedent. Peste tot s-au înregistrat temperaturi ridicate care s-au stricat, din Spania până în Siberia”, notează The Economist.

<< O nouă cercetare publicată în revista Science încearcă să estimeze cu câte dintre aceste evenimente extreme se vor confrunta tinerii de-a lungul vieții. Bazându-se pe mai multe modele climatice și demografice, cercetătorii estimează o expunere, în cursul vieții, la șase evenimente meteorologice extreme – incendii de pădure, culturi distruse, secete, inundații fluviale, valuri de căldură și cicloane tropicale – pentru fiecare generație născută între 1960 și 2020, în scenarii care iau în calcul un nivel de încălzire a planetei situate între 1,5° C și 3,5° C peste nivelurile pre-industriale.

Rezultatele sunt alarmante. Copiii născuți în 2020 se vor confrunta cu o creștere de două până la șapte ori a evenimentelor extreme legate de climă, comparativ cu cei născuți în 1960, conform „promisiunilor” climatice actuale. Cei născuți în 1960, de exemplu, vor experimenta patru valuri de căldură în timpul vieții lor; cei născuți în 2020 vor avea parte de 30, pe tendințele actuale, 22 la o încălzire cu sub 2° C și 18 dacă încălzirea va fi limitată la 1,5° C. Într-o lume cu încălzire de 3° C, un copil care în 2020 avea vârsta de șase ani va experimenta de două ori mai multe incendii și cicloane tropicale, de trei ori mai multe inundații fluviale, de patru ori mai multe eșecuri ale culturilor, de cinci ori mai multe secete și de 36 de ori mai multe valuri de căldură decât unul născut în 1960.

Vor exista și mari disparități geografice. Generațiile mai tinere din țările sărace – în special cele din Orientul Mijlociu și nordul Africii – se vor confrunta cu o expunere mai mare la situații extreme decât generațiile din țările cele mai bogate. Autorii consideră că dificultățile s-ar „reduce substanțial” dacă încălzirea este limitată la 1,5° C. Expunerea la valuri de căldură, de exemplu, ar scădea cu 40%. Dar chiar și cu reduceri rapide, dramatice ale emisiilor, o mare parte din daune a devenit inevitabilă.

Pentru mulți tineri, aceasta nu va mai fi o știre. Un sondaj recent, efectuat pe 10.000 de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, din zece țări, a constatat că 75% dintre tineri se tem de viitor; 45% au declarat că îngrijorările cu privire la schimbările climatice le-au afectat viața de zi cu zi. Țările cu cele mai ridicate niveluri de anxietate tind să fie cele care suferă cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, inclusiv Filipine și India.

Săptămâna trecută, tinerii din 99 de țări au participat la o grevă climatică coordonată pentru a le cere liderilor să ia măsuri mai puternice pentru a diminua schimbările climatice, în perspectiva summit-ului anual al ONU privind clima, de la Glasgow. Țările în curs de dezvoltare și tinerii protestatari subliniază că cei care au contribuit cel mai puțin la încălzirea globală sunt cei care suferă cel mai mult. >>

De ce este nevoie de AUKUS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here