Povestea din spatele celei mai vândute cărți despre gangsterul român Nuțu Cămătaru

Tânărul bogătaș român Codin Maticiuc se afla în Miami, departe de casă, când a văzut un articol despre un alt român, „Nutzu the Loan Shark” (Nuțu Cămătaru), pe prima pagină a Miami Herald.

Cu câteva ore mai devreme, relatasem din Ferentari, o zonă nevoiașă a Bucureștiului, iar acum apăruse în ziarele americane.

Articole și bârfe

Era 2013 iar Codin, un tip la 30 și un pic de ani, era un obișnuit al rubricilor de bârfe și avea o oarecare celebritate locală la București.

Mi-l imaginez pe domnul Maticiuc sorbind un latte într-o cafenea la modă, cu terasă, din Miami, amestecându-se cu fashionistele din Florida. Probabil că i-au plesnit ochii și i s-a umflat inima de mândrie când a văzut un gangster bucureștean „urcat” pe prima pagină a cunoscutului cotidian.

„Uite, este prietenul unui prieten de-al meu”, mi-l pot imagina spunând. Precum Monaco, Miami este „un loc însorit pentru oamenii cu umbre”.

Vă amintiți cum creatorul italian de modă, Gianni Versace, a fost împușcat de două ori în cap pe treptele conacului său din Miami, în 1997? NuțuCămătari, cu animalele sale exotice, se potrivește bine cu narațiunea din Florida.

Gangsteri

La mii de kilometri depărtare, în București, tocmai scrisesem despre gangsterul bucureștean și leii lui. Și mi s-a părut fascinant. O puteți găsi aici.

Gangsterii sunt un lucru, dar mafioții care țin lei și urși în curtea din spate, în Ferentari, o zonă părăginită a Bucureștiului, duc povestea la un alt nivel. Au existat relatări potrivit cărora animalele erau folosite pentru a intimida oamenii care nu-și plătiseră datoriile.

Știu că oamenii se așteaptă ca jurnaliștii să scrie despre politicieni și demnitari și despre oameni respectabili, dar de fapt adesea noi nu scriem despre societatea politicoasă (lumea bună).

Ne petrecem timpul scriind despre infractori, ciudați, săraci, marginalizați și tot felul de persoane reprobabile – în special reporterii specializați pe zona criminalității. Gândiți-vă numai la „Ernest Hemingway”. Poveștile bune au aliați obscuri.

Povești puțin probabile

De-a lungul anilor, am relatat despre Irinel Columbeanu (ne-a invitat să petrecem timp cu el și Monica în luna de miere), Adrian Minune (Adrian Copilul Minune) și duo-ul pop Andreea. Povești care au atras mereu atenția.

Povești „improbabile” care în presa română i-au făcut pe unii să ridice din sprâncene, dar acestea sunt poveștile pe care oamenii le citesc cu plăcere.

Povestea leilor și urșilor lui Nuțu Cămătar, care au fost salvați de organizația pentru protecția animalelor, Vier Pfoten, era visul unui scriitor. În România, filmele sunt pe stradă.

Povestea pe care am publicat-o pentru Associated Press a făcut titluri în întreaga lume, inclusiv la Miami, unde se afla în vizită scriitorul în devenire, Codin Maticiuc.

„Scriitor sub acoperire”

Codin Maticiuc ar fi rămas un șmecher de Dorobanți dacă n-ar fi fost un talent literar nativ. Scriitorul în devenire a fost încurajat de respectatul critic Alex Ştefănescu, care l-a numit „un scriitor sub acoperire în lumea vedetelor”.

După un debut literar destul de reușit, în 2016, visul său de la Miami s-a împlinit și a reușit să-l cunoască pe gangsterul Nuțu, prin cunoștințe reciproce.

I-a câștigat încrederea într-o măsură în care i s-a permis să-i scrie biografia.

Cartea a fost publicată în noiembrie 2021, sub titlul „Dresor de lei și de fraieri – viața lui Nuțu Cămătaru” și s-a vândut într-un tiraj record de 15.000 de exemplare, în 48 de ore, a spus autorul. A comandat un al doilea tiraj, de 30.000 de exemplare.

Pentru documentarea cărții, scriitorul a petrecut ani buni cu domnul Balint (numele real), în vârstă de 57 de ani, mergând la nunți, petreceri și vizitându-l în închisoare.

Partea mai întunecată

Dar există o latură mai întunecată a clanului Cămătaru, așa cum sugerează și numele. Banda a apărut în perioada comunistă și practica șantajul, proxenetismul, frauda, ​​taxele de protecție și amanetul.

Ion Balint a fost liderul clanului, secundat de fratele său, Vasile „Sile” Balint. La un moment dat, gruparea număra 200 de membri.

La mijlocul anilor ’80, a organizat o serie de spargeri în București.

Membrii bandei au furat biciclete, butelii, covoare, ceasuri, cafea, săpun, casetofone și video-casetofoane, lanțuri de aur, camere foto, jachete de piele și căciuli de blană — orice se putea, într-un moment în care magazinele erau goale.

Iertat

Cei doi frați Balint au fost prinși, judecați și trimiși la închisoare. Cumva, au beneficiat de grațiere prezidențială, întâi de la Nicolae Ceaușescu și, mai târziu, de la Ion Iliescu, relatează Rise Project.

Codin Maticiuc a vrut să se uite după perdele, spre acea lume tulbure.

„Am avut acces la o lume paralelă, (lumea) băieților răi”, a spus el duminică.

„Am fost un martor tăcut la bătălii și la reglări de conturi pe care nu mi le-aș fi putut imagina niciodată, povestite în detaliu de liderul clanului”.

Dacă interesul său nu ar fi fost stârnit de un articol din Miami Herald, în februarie 2013, avem aici un best-seller care nu ar fi fost niciodată scris.

Ziua Națională a României. Circa 1.500 de militari vor mărșălui în Piața Arcului de Triumf. Mesajul premierului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here