Povestea mercenarului angajat să-l ucidă pe Pablo Escobar. De ce a eșuat misiunea

În 1989, o echipă de mercenari britanici, condusă de scoțianul Peter McAleese, a călătorit în Columbia, pe teritoriul celui mai periculos traficant din lume, cu misiunea de a-l asasina, scrie BBC.

Pablo Escobar a fost liderul cartelului de droguri din Medellin și unul dintre cei mai bogați oameni din istorie. A fost cel mai mare producător și distribuitor de cocaină din lume, stăpân peste 80% din comerțul mondial de droguri din perioada lui.

Fostul agent al Armatei McAleese a fost recrutat de un cartel columbian rival pentru a-l elimina Escobar. Un nou documentar, „Killing Escobar”, spune povestea misiunii nereușite și a omului din spatele ei.

Regizorul David Whitney spune că că McAleese, care s-a născut la Glasgow în 1942, era un „om complex” cu multe „frământări interioare”. A crescut la periferia celui mai mare oraș al Scoției, cu un tată foarte violent.

În documentar, McAleese, care acum are 78 de ani, spune: „Am fost antrenat să ucid de armată, dar instinctul de luptă l-am dobândit la Glasgow”.

Peter McAleese

McAleese povestește că a plecat de acasă și a intrat în Armată la 17 ani, pentru a găsi o direcție în care să-și canalizeze agresiunea. S-a înrolat în Regimentul de Parașutiști și a devenit membru al unui grup de elită – SAS.

A participat la misiuni dure în Borneo, luptând într-un război feroce în junglă, iar în 1969 a părăsit armata britanică, o decizie pe care a regretat-o mereu. A îmbrățișat o carieră cu care nu avea nimic în comun, iar la un moment dat nu și-a mai putut potoli agresivitatea și a ajuns la închisoare pentru că a lovit o prietenă.

După eliberare, McAleese a devenit mercenar și a mers în războiul civil din Angola și mai târziu în Rodezia (acum Zimbabwe), precum și în Africa de Sud.

L-a cunoscut pe Dave Tomkins în Angola, în 1976. Tomkins nu era tocmai un soldat obișnuit… avea conexiuni dubioase și putea să facă rost de arme. Cei doi s-au împrietenit și Tomkins a fost cel care l-a abordat pe McAleese pentru misiunea de a-l ucide pe Escobar.

Jorge Salcedo, care făcea parte din cartelul rival Cali, coordona atacul asupra lui Escobar și l-a contactat pe Tomkins pentru a recruta o echipă care să-l desfășoare. McAleese a fost prima persoană recrutată.

Nu ți se cere să-l asasinezi pe Pablo Escobar decât dacă ai experiența potrivită”, a spus McAleese. „Nu am avut rețineri legate de uciderea lui. Nu am privit-o ca pe o crimă, ci ca pe o țintă„, a mai spus el.

Cartelul Cali avea în plan să-l ucidă pe Escobar la luxoasă sa fermă Hacienda Napoles și credea în succesul misiunii.

Imensa proprietate includea, printre altele, o grădină zoologică cu animale exotice, o colecție de mașini vechi și de lux și un aeroport privat. McAleese a zburat deasupra fermei pentru recunoaștere și a considerat atunci că misiunea putea fi îndeplinită.

Tomkins a recrutat o echipă formată din 12 mercenari, oameni cu care lucrase înainte. Toată echipa a ajuns în Columbia cu ajutorul lui Jorge Salcedo, iar cartelul Cali i-a finanțat șederea. Fiecare dintre bărbați primea câte 5.000 de dolari pe lună, plus cheltuieli, însă Tomkins primea 1.000 de dolari pe zi.

Documentarul prezintă și înregistrări video realizate de Tomkins în diverse etape ale șederii în Columbia.

La început, mercenarii au stat în orașul Cali, dar exista pericolul să atragă atenția, așa că s-au mutat într-o fermă rurală, unde li s-a pus la dispoziție un depozit imens de arme. „A fost ca de Crăciun”, spune McAleese. „Aveam orice tip de armă la care te puteai gândi acolo”.

Mercenarii s-au antrenat intens pentru misiune, dar numai Tomkins și McAleese știau cine era ținta.

Înainte ca ceilalți să afle despre Escobar, unul dintre membrii grupului a renunțat și i s-a permis să plece acasă. Și-a vândut povestea ziarelor, însă nu a furnizat detaliile operațiunii.

Pe măsură ce atacul se apropia, mercenarii și-au mutat antrenamentul în junglă, unde puteau utiliza armele și bombele fără să fie auziți.

Planul de atac implica două elicoptere care să zboare la Hacienda Napoles, în timp ce mercenarii urmau să atace echipa de securitate a lui Escobar.

Când mercenarii au aflat de la un informator că Escobar era la ferma sa, au pornit spre țintă. Dar atacul nu a mai avut loc.

Elicopterul care-i transporta pe McAleese și Tomkins s-a prăbușit în Anzi, iar pilotul a murit. Ceilalți au supraviețuit, iar McAleese a fost rănit grav și a fost salvat după 3 zile.

Între timp, Escobar a aflat despre planul de atac și și-a trimis oamenii în munți, pentru a-i găsi pe mercenari. „Dacă Pablo m-ar fi prins, aș fi avut o moarte dureroasă”, a spus McAleese.

Dar a scăpat și a încercat să-și țină promisiunile pe care i le făcuse lui Dumnezeu în cele trei zile în care a agonizat pe munte. McAleese recunoaște că a fost un „murdar și josnic” și a vrut să se schimbe. Spune că nu a regretat acțiunile sale din zonele de război, ci că a eșuat ca tată și soț.

„Am o groază de regrete, dar niciunul din perioada în care am fost soldat”, a spus el.

La vârsta de 78 de ani, spune că și-a găsit în sfârșit liniștea.

Între timp, Pablo Escobar a fost împușcat în 1993 în timp ce era urmărit de autorități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here