PR vs. realitate. Sau cum în Israel permisul de vaccinare a devenit deja inutil

Anshel Pfeffer, corespondent din Israel al The Economist, descrie într-un articol din The Spectator care au fost rațiunile pentru lansarea unui „permis de vaccinare” și cum arată, de fapt, situația în viața de zi cu zi legată de acest nou document.

🔹 Centrul în care m-am vaccinat se afla în foaierul cavernos al Ierusalim Arena, cea mai mare sală de sport din Israel. Prin ușile încuiate de sticlă, am putut vedea scaunele în care eu și cu fiul meu de 15 ani ne-am petrecut atât de multe ore făcând galerie echipei noastre de baschet. Lipindu-mi urechea de ușă, parcă îi auzeam pe jucători antrenându-se.

Săptămâna trecută, ne-am întors în sfârșit în tribune după un an de absență. Fanii aveau voie să intre, la un sfert din capacitatea arenei. După ce mi-am arătat abonamentul de sezon, mi s-a cerut apoi „permisul verde”, cel care dovedește că am fost vaccinat. Fiul meu, prea tânăr pentru vaccinare, a trebuit să stea la coadă afară pentru un test rapid înainte de a mi se alătura. De când mi-am descărcat pașaportul de vaccinare în smartphone, aceasta a fost doar a doua oară când mi s-a cerut să-l prezint.

Totul părea organizat când am ajuns la stadion, dar s-a transformat rapid în haosul obișnuit. Crainicul le-a reamintit fanilor să mențină o distanță de doi metri, dar nimeni nu a acordat atenție și nici administratorii nu au pus regulile în aplicare. În stadionul pe trei sferturi gol, toată lumea a migrat spre scaunele de lângă teren, pe care nu ni le putem permite în mod normal.

Acesta este un moment confuz pentru a fi în Israel. Peste 90% din adulții israelieni sunt acum vaccinați sau s-au recuperat în urma coronavirusului. Este o performanță mondială. Restaurante și baruri, precum și locuri de sport și de concerte, s-au redeschis acum o lună, după aproape un an de blocaje și distanțare socială strictă. Unele restricții rămân în vigoare, cum ar fi cerința inutilă pentru purtarea măștilor în spațiile deschise. Toate aceste activități sunt oferite oficial celor care au permisul verde. Dar realitatea este că rar – spre deloc – ți se cere să-l prezinți. La un restaurant din Ierusalim, am observat că au început să ceară „permise verzi”, dar acum au renunțat.

Milioane de israelieni și-au descărcat permisele verzi după ce guvernul le-a lansat. A existat o campanie masivă de PR, care ne-a încurajat să le folosim, dar au existat puține îndrumări cu privire la modul de aplicare a acestora. Oficial, este responsabilitatea antreprenorilor să se asigure că numai persoanele cu permise vor primi acces. „Nimeni nu mi-a spus cum ar trebui să controlez permisele verzi”, mi-a declarat proprietarul unui bar din Tel Aviv. „O las pe seama clienților mei. Sper că nu va intra nimeni care nu a fost vaccinat, dar nu este responsabilitatea mea.”

Inspectorii poliției și ai autorităților locale au primit ordinul discret de-a nu aplica regulamentele.

„Adevărul este că permisul verde nu a fost niciodată menit să fie o condiție pentru a intra în anumite locuri”, a recunoscut un expert în sănătate publică. „A fost menit ca un stimulent pentru ca persoanele mai tinere să simtă că vor obține ceva din vaccinare.”

Campania rapidă de vaccinare în Israel a stârnit într-adevăr invidia lumii, dar la un moment dat, când aproximativ o treime din populație și-a primit dozele, rata zilnică de vaccinări a început să scadă. S-a dovedit că, în timp ce cei de peste 60 de ani erau dornici să fie vaccinați și să se reunească cu familiile lor, tinerii israelieni se grăbeau mai puțin. Promisiunea guvernului de a oferi permise verzi pentru a-și relua viața socială a fost cea care i-a determinat să-și miște fundul spre centrele de vaccinare.

Trucul a funcționat. Aproape toți adulții israelieni au acum un pașaport de vaccin, ceea ce înseamnă că nu este nevoie să-i controlăm. Unele locuri de muncă au făcut din ele condiția de a reveni la birou, chiar dacă legalitatea unei astfel de cerințe este departe de a fi clară. Dar tot ce vi se cere să furnizați este o captură de ecran sau o fotocopie a permisului pentru fișierul personalului. Nimeni nu verifică dacă este autentic.

Spre deosebire de Marea Britanie, unde ideea pașapoartelor de vaccin este încă o anatemă, israelienii sunt obișnuiți să li se ceară cărți de identitate oriunde merg. Dacă guvernul de aici ar fi serios în ceea ce privește pașapoartele de vaccinare, ar putea să le aplice. Dar permisul verde și-a făcut treaba ca un mod de a încuraja oamenii să-și facă vaccinul. Aproape toată lumea a acceptat oferta, ratele infecțiilor au scăzut constant și economia Israelului a reușit să se redeschidă. Acum este aproape imposibil să obții o masă în restaurantele mai bune fără o rezervare în avans cu o săptămână. Un permis verde nu vă va ajuta acolo. 🟦

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here