Prefectul județului Iași: Mai sunt 15 locuri libere la ATI, este o situație dinamică

Începând cu 23 iulie, municipiul Iași a adoptat noi măsuri pe fondul creșterii numărului cazurilor de COVID-19. Astfel, ieșenii sunt nevoiți să poarte mască și în aer liber, dacă sunt zone aglomerate, cum ar fi piețele, unde se permite accesul a maxim 100 de persoane în același timp, doar după verificarea temperaturii corporale, iar cumpărătorilor li se interzice să atingă marfa dacă nu intenționează să o cumpere.

În plus, parcurile trebuie să aibă circuite separate de intrare și de ieșire, fiind în permanență monitorizate de polițiștii locali, iar în mijloacele de transport în comun este permis accesul călătorilor doar în limita locurilor disponibile pe scaune.

Reporterii Ziare.com au discutat cu Marian Grigoras, prefectul Municipiului Iași, și cu Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva, pentru a afla care este situația din spitale, ținând cont că este deja a șasea zi în care s-a depășit pragul de o mie de infectări zilnice.

Locurile la ATI, limitate

Apariția unui număr tot mai mare de cazuri duce la supraaglomerarea spitalelor și, implicit, a secțiilor ATI. Tot mai multe spitale din tara rămân fără locuri disponibile, sau se apropie de limită.

Mai avem 15 paturi disponibile la ATI. 15 din 28. Mă refer la spitalele COVID și suport COVID. Este o situație dinamică, adică la ora 11 dimineață mai erau 15, acum s-ar putea să fie mai puține„, declară Marian Grigoras.

Marian Grigoras adaugă că mai sunt 62 de paturi disponibile pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19, în Iași, referindu-se la locurile alocate pacienților care nu au nevoie de ventilație.

Reorganizările în spitale

Pentru a putea face fată numărului mare de bolnavi diagnosticați, autoritățile trebuie să reorganizeze secțiile din spitale.

Spitalul Sfântul Spiridon va prelua suspecții de la spitalele COVID și suport COVID pentru a mai degreva numărul de paturi și ulterior se va intra la spitalul de recuperare dacă va fi nevoie, care ne pune la dispoziție 20 de paturi. În câteva zile sperăm să se dea acordul pentru Spitalul Militar, care are în jur de 180 de paturi, dar în urma stabilirii circuitelor pentru pacienții COVID, numărul acesta va scădea, pentru că sunt necesare recopartimentari, traseele trebuie restabilite, probabil vor rămâne în jur de 80„, explică Marian Grigoras.

Numărul testelor zilnice, în creștere

Prefectul județului Iași susține că numărul testelor zilnice efectuate este în creștere și că situația din municipiu nu este una deosebită, înregistrându-se un trend crescător la nivelul întregii țări.

Noi testăm foarte mult. Dacă în martie-aprilie aveam în jur de 300-400 de teste, acum facem peste 1.000 pe zi. La număr se adaugă și testele din centrele private, făcute la cerere. Noi considerăm că nu este o situație deosebită la Iași”, mai spune Marian Grigoras.

Încercările de responsabilizare

Este adevărat că e foarte greu în condițiile în care există această atitudine de negare a existenței pandemiei și de nerespectare a măsurilor de protecție sanitară. Începând cu 3 iulie, prin ordin de prefect, am dispus controale. Sunt în jur de 300 de polițiști locali, jandarmi, inspectori ITM, inspector de la protecția consumatorilor și de la inspectoratul de trafic rutier, care fac verificări în fiecare zi și aplică sancțiuni”, concluzionează Marian Grigoras.

Situația din Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva

Carmen Dorobat ridică problema locurilor disponibile la Terapie Intensivă: „La ATI, nu mai avem paturi libere, avem un compartiment de 14 paturi și două fără ventilator, special amenajat pentru zona COVID la Spitalul de Neurochirurgie”.

Cu toate acestea, locurile din spital încep să se elibereze pe măsură ce se fac externările:

Nu mai avem aceeași situație ca în timpul weekendului, pentru că s-au împlinit cele 48 de ore pe care noi le-am socotit de la intrarea în vigoare a legii, astfel încât vom face externări aici și la spitalele suport. Vom face cam 30 de externări la Spitalul de Boli Infecțioase Iași și cam 15 externări la Spitalul CFR, astfel încât sperăm că vom putea acoperi cererile”, explică Carmen Dorobat.

Epuizarea cadrelor medicale

Legea permite angajarea cadrelor medicale pe perioada pandemiei, dar cele care au lucrat până acum constant au nevoie de o perioadă de relaxare, după cum relatează managerul spitalului.
„Noi avem suficiente cadre medicale, a venit și o facilitate din partea legiuitorului care ne permite să aducem cadre medicale pe perioada pandemiei. Problema este că și cadrele medicale sunt obosite, stresate, trebuie să le acordăm un concediu”, spune Carmen Dorobat.

Perioada estivală, o cauză a exploziei cazurilor

O cauză a creșterii numărului cazului ar fi sezonul estival, în care toată lumea pleacă în vacanță, unde există risc mare de infectare, consideră medicul.

La Iași, am stat bine. Este vorba despre aceasta perioada estivală, lumea se mobilizează spre vacanțe, au mers în diverse zone, pe litoral. O persoană vine infectată din tară sau din altă zonă a Europei și dacă nu se testează, îi infectează pe cei din familie, pe cei de la serviciu, și de aici crește exponențial numărul cazurilor”, concluzionează Carmen Dorobăț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here