Premierul albanez: Veto-ul Bulgariei asupra demarării negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE este o ruşine

Blocarea de către Bulgaria a progreselor Macedoniei de Nord şi Albaniei în vederea aderării la Uniunea Europeană (UE) este „o ruşine”, a declarat premierul albanez Edi Rama, la sosirea pentru un summit special al ţărilor din Balcani cu liderii UE, pe care Rama i-a acuzat de „neputinţă”, informează joi Reuters, potrivit Agerpres.ro.

„Este o ruşine că o ţară NATO, Bulgaria, ţine captive alte două ţări NATO, şi anume Albania şi Macedonia de Nord, în toiul unui război sângeros care se desfăşoară lângă Europa, cu celelalte 26 de ţări ale UE stând liniştite într-un îngrozitor spectacol de neputinţă”, a declarat Rama, cu referire la invazia rusă asupra Ucrainei.

Bulgaria, ţară membră a UE, a blocat în 2020 demararea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord, din cauza unei dispute legate de istoria şi limba celor două ţări. Albania este de asemenea ţinută pe loc, deoarece UE condiţionează progresele din negocierile cu ea de cele cu Macedonia de Nord.

Rama, care s-a gândit iniţial să nu participe la summit, s-a referit de asemenea la frustrarea celor şase ţări din Balcani care aspiră să adere la UE – Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia – că Franţa şi Germania nu fac suficient pentru a presa Bulgaria să-şi ridice veto-ul. „Sunteţi un dezastru”, a afirmat Rama.

Astfel de decizii necesită unanimitate în rândul celor 27 de ţări membre ale UE.

Cetăţenii ţărilor din Balcani aspiră de multă vreme să adere la UE, după războaiele etnice din anii 1990, care au dus la dezintegrarea Iugoslaviei, iar liderii statelor UE vor susţine încă o dată în timpul summitului de joi că cele şase ţări vor deveni membre ale UE într-o zi, potrivit unui draft al comunicatului final consultată de Reuters.

Însă, potrivit AFP, ţări vestice precum Franţa şi Ţările de Jos au încetinit procesul de extindere a UE, exprimând îngrijorări în legătură cu o aderare pripită, precum cea a României şi Bulgariei în 2007, şi cu gestionarea proastă a migraţiei de muncitori din ţările Europei de Est în Regatul Unit, ceea ce a întors mulţi britanici împotriva UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here