Premierul Bavariei: Sprijinim aderarea României cu drepturi depline în spaţiul Schengen / Prim-ministrul Ciolacu: Ne bazăm în continuare pe susţinerea dumneavoastră

Sursa: Facebook

Prim-ministrul Statului Liber Bavaria, Markus Soder, a subliniat marţi importanţa aderării României cu drepturi depline la spaţiul Schengen, relatează Agerpres.ro.

„Vedem progresele în România, în aspectele de siguranţă. Suntem un sprijin al României în aderarea cu drepturi depline în spaţiul Schengen, deoarece colaborarea cu Europol, de asemenea combaterea corupţiei au făcut progrese foarte mari, iar autorităţile colaborează foarte bine. Din partea Ministerului de Interne din Bavaria avem informaţii foarte importante şi bune, de aceea e foarte important ca România să poată intra în spaţiul Schengen. Trebuie să arătăm acest lucru şi ca un simbol al calităţii şi al respectului. Împreună luptăm împotriva criminalităţii, împotriva traficului de fiinţe umane, împotriva traficului de arme şi de droguri”, a spus Markus Soder, în cadrul unei declaraţii de presă comune alături de premierul Marcel Ciolacu.

Markus Soder a remarcat relaţia bilaterală „foarte strânsă”, în contextul în care se împlinesc 25 de ani de la instituirea cooperării instituţionale româno-bavareze.

„Şi noi avem interes să aprofundăm aceste relaţii. Pentru Bavaria este foarte important, suntem foarte angajaţi. (…) Am avut multe întâlniri cu România, din 2018: de cinci ori cu şefii guvernelor. Noi suntem constructori de punte. Sud-estul Europei este unul dintre partenerii noştri principali din punct de vedere economic, cultural şi politic”, a spus el.

Totodată, premierul a menţionat că în Bavaria trăiesc peste 213.000 de cetăţeni români şi a evidenţiat contribuţia acestora în societate. De asemenea, a pledat pentru o intensificare a relaţiilor economice.

„Germania este cel mai bun partener al României, iar Bavaria este cel mai puternic partener comercial al României – de cinci ori am ridicat volumul comercial, iar transferul de mărfuri a trecut de 8 miliarde de euro şi suntem foarte fericiţi că va exista un forum economic bavarez – român, pentru a putea sprijini societăţile bavareze să facă investiţii în România şi să şi cunoască această zonă. E foarte important să întărim domeniul industriei de apărare”, a afirmat Markus Soder.

Markus Soder a vorbit şi despre o aprofundare a relaţiilor în domeniul cultural şi al educaţiei, menţionând că au fost încheiate peste zece parteneriate la nivel de şcoli şi că peste 1.000 de studenţi români studiază în Bavaria.

„Din toamna anului 2024 se vor oferi şi cursuri în limba română. Vor putea învăţa româna şi istoria României, astfel încât copiii români născuţi în Germania au ocazia să cunoască limba şi istoria”, a spus el.

Markus Soder a anunţat că anul viitor va efectua o vizită în România, fiind oaspetele premierului român în Bucureşti şi în Delta Dunării.

„Dunărea este liantul nostru. Strategia dunăreană este de asemenea un liant, pentru că avem şi aici multe programe care duc la această coeziune”, a spus el.

Marcel Ciolacu a fost primit, marţi, de către Markus Soder, la sediul Cancelariei de Stat Bavareze, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Federală Germania. Ceremonia de întâmpinare a fost urmată de şedinţa comună a celor două guverne, prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la instituirea cooperării instituţionale româno-bavareze.

În cadrul vizitei oficiale, premierul este însoţit de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, de ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, de ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Conform datelor prezentate de Guvern, dintre landurile germane, Bavaria reprezintă cel mai important investitor şi partener comercial pentru România, cu un volum de schimburi comerciale de circa 8,37 miliarde de euro. Pe locul 2 se situează Landul Baden Wurttemberg cu 8,22 miliarde de euro, iar pe locul 3 Landul Renania de Nord-Westfalia cu 7,39 miliarde de euro, acestea vizând în principal domeniile construcţiilor de maşini, piese şi componente din industria auto, IT.

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu omologul său din Bavaria despre finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen: Ne bazăm în continuare pe susţinerea dumneavoastră

Premierul Ciolacu a afirmat, marţi, în cadrul declaraţiilor comune de presă susţinute cu premierul Statului Liber Bavaria, Markus Söder, că discuţiile au vizat şi finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen. ”Ne bazăm în continuare pe susţinerea dumneavoastră”, i-a transmis Ciolacu omologului său.

 Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email

”Sunt onorat să mă aflu aici, la München, la invitaţia şefului guvernului bavarez, domnul Dr. Markus Söder, pentru a celebra împreună împlinirea a 25 de ani de cooperare instituţionalizată între România şi Bavaria. Prezenţa mea aici este dovada relaţiilor excelente de cooperare dintre România şi Bavaria şi vine în continuarea vizitei Prim-ministrului Markus Söder la Bucureşti, în luna februarie a anului trecut, când declaraţia noastră guvernamentală comună a fost adaptată la contextul actual”, a spus premierul în cadrul declaraţiilor comune.

Şeful Executivului a arătat că, prin aceasta, ”s-a impulsionat inclusiv reluarea lucrărilor Comisiei mixte guvernamentale România-Bavaria”.

”Împreună cu miniştri români şi deputatul minorităţii germane, am luat parte la prima şedinţă comună de guvern dintre România şi Bavaria, în care am abordat o gamă largă de subiecte, de la dosare de politică externă şi europeană, la agenda de securitate, cooperare economică, cooperare pe linie de afaceri interne, afaceri sociale şi muncă. Am discutat despre situaţia de după alegerile europene, avem un punct comun – atât Germania, cât şi România au reuşit să stopeze ascensiunea partidelor extremiste la un scor în jurul a 15%”, a arătat Ciolacu.

Premierul a spus că l-a felicitat pe Prim-ministrul Markus Söder pentru rezultatele obţinute şi a reafirmat necesitatea cooperării în continuare a tuturor forţelor pro-europene în interesul cetăţenilor noştri şi pentru consolidarea Uniunii Europene.

”Discuţiile au abordat şi tema procesului de extindere a Uniunii. Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru viitorul european al partenerilor din Balcanii de Vest, precum şi al Republicii Moldova şi Ucrainei, pe baza meritelor proprii ale candidaţilor în procesele de reformă. Am exprimat, totodată, aprecierea României pentru eforturile susţinute ale autorităţilor de la Chişinău de a implementa reformele necesare şi am subliniat faptul că vom continua să sprijinim ferm şi cuprinzător Republica Moldova în vederea avansării sale pe calea integrării europene”, a arătat şeful Executivului.

Marcel Ciolacu a mai declarat că a discutat şi despre finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, prin ridicarea cât mai curând a controalelor şi la frontierele terestre.

”Vă mulţumesc, domnule Prim-ministru, pentru sprijinul constant, atât al dumneavoastră personal, cât şi al Bavariei şi al Germaniei, pentru acest deziderat al României. Ne bazăm în continuare pe susţinerea dumneavoastră”, a transmis premierul.

”Am avut, de asemenea, un schimb de idei cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, marcată de escaladarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei din ultimele luni, care afectează inclusiv securitatea euroatlantică. Am reafirmat solidaritatea României cu Ucraina şi poporul ucrainean în faţa războiului ilegal şi nejustificat al Rusiei şi am reiterat angajamentul României de sprijin multidimensional pentru Ucraina şi cooperarea strânsă cu Germania în acest sens. Am avut, totodată, un schimb de opinii cu privire la reconstrucţia Ucrainei şi am reconfirmat intenţia României de a contribui activ la acest proces, aspect reliefat şi în cadrul Conferinţei privind reconstrucţia Ucrainei, care a avut loc în urmă cu o săptămână, la Berlin”, a declarat premierul României.

Potrivit lui Ciolacu, întâlnirea a inclus dialogul despre comunitatea românească din Bavaria şi despre etnicii germani originari din România, care asigură o legătură solidă între România şi Bavaria.

”Românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate străină din Bavaria, respectată pentru modul în care a reuşit să se integreze şi să se implice în viaţa socială, economică şi culturală a întregului land. I-am mulţumit, în acest context, domnului Prim-ministru Markus Söder pentru sprijinul oferit de guvernul său comunităţii de români, în procesul de integrare în societatea bavareză şi pe piaţa muncii”, a ţinut să precizeze Ciolacu.

Şeful Executivului a menţionat că a abordat şi importanţa păstrării elementelor identitare de limbă, cultură şi spiritualitate românească, îndeosebi pentru tinerii români.

”Guvernul României sprijină derularea cursurilor de limbă română pentru tinerii români din diaspora şi avem încrederea ca, foarte curând, acestea să se desfăşoare şi în landul Bavaria”, a declarat Ciolacu.

Premierul a mai spus că au convenit ca dimensiunea economică să fie unul dintre pilonii colaborării dintre cele două state.

”Bavaria reprezintă, dintre landurile germane, cel mai important investitor şi partener comercial al României, cu un volum al schimburilor comerciale de 8,3 miliarde de euro la finele anului trecut. Observăm o creştere constantă, iar potenţialul rămâne foarte ridicat. Vrem ca marile companii cu sediul în Bavaria, din domeniul industriei auto, al ingineriei şi al industriei aerospaţiale să investească în România – avem unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere din Europa. Mă bucură faptul că miniştrii economiei român şi bavarez au semnat astăzi un Memorandum de Înţelegere pentru promovarea spiritului antreprenorial şi în sprijinul IMM-urilor, menit să aducă şi mai mult dinamism cooperării noastre bilaterale”, a arătat Ciolacu.

”Complexitatea discuţiilor, precum şi multiplele linii de acţiune pe care se bazează şi se vor consolida în continuare relaţiile noastre bilaterale, ne îndeamnă să asigurăm o ritmicitate a dialogului nostru la nivelul celor două guverne”, a mai spus premierul Ciolacu în cadrul declaraţiilor comune.

AFP | Mark Rutte, mai aproape de şefia NATO: Sunt prudent optimist / Ungaria şi Slovacia nu se mai opun candidaturii sale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here