Premierul japonez va participa, în premieră, la viitorul summit al NATO

Sursa: www.nato.int

Prim-ministrul nipon Fumio Kishida a anunţat miercuri că va asista la summitul NATO organizat la sfârşitul lui iunie la Madrid, o premieră pentru un şef al guvernului japonez, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

Summitul alianţei politico-militare din 28-30 iunie de la Madrid intervine într-un moment-cheie, în contextul în care războiul ruso-ucrainean a trecut de o sută de zile.

Japonia nu este membră NATO şi constituţia sa e pacifistă, dar acest aliat apropiat al SUA şi membru al grupului G7 participă la sancţiunile internaţionale împotriva Moscovei şi a livrat echipamente non-ofensive Ucrainei.

„Fiind singura ţară din Asia în cadrul G7, capacităţile diplomatice ale Japoniei sunt testate”, a declarat Kishida presei, reamintind că tentativele de a modifica unilateral statu quo-ul prin forţă nu ar trebui să fie tolerate „nicăieri în lume”.

Participarea sa la summitul NATO va fi „o premieră pentru un premier japonez”, a adăugat el, precizând că intenţionează să sublinieze cu acest prilej legăturile între îngrijorările securitare în Europa şi în Asia, unde ambiţiile geopolitice ale Chinei, aliată a Rusiei, preocupă în mod special Tokyo.

Kishida a găzduit la sfârşitul lui mai, la Tokyo, un summit al „QUAD”, alianţă informală care reuneşte Japonia, SUA, Australia şi India şi care îşi propune să fie o contrapondere la influenţa crescândă a Chinei în Asia-Pacific.

„Ucraina ar putea fi Asia de Est de mâine”, a afirmat de altfel vineri Fumio Kishida la o conferinţă privind securitatea regională de la Singapore.

Suedia şi Finlanda, care aspiră să devină membre NATO dar care bat pentru moment pasul pe loc din cauza refuzului Turciei, vor participa de asemenea la summitul de la Madrid, la fel ca şi noul preşedinte sud-coreean Yoon Suk-yeol, o premieră şi pentru Seul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here