Premierul Pakistanului, poreclit „Taliban Khan”, stârnește revoltă cu o afirmație despre Osama bin Laden

Fostul lider Al-Qaida Osama bin Laden, ucis la 2 mai 2011 de forţele speciale americane în Pakistan, a murit ca „martir”, a declarat premierul pakistanez Imran Khan, provocând un val de reacţiiostile în ţară, relatează AFP.

„Americanii au venit la Abbottabad şi l-au ucis pe Osama bin Laden. El a murit ca un martir”, a declarat Khan într-un discurs pe care l-a susţinut joi în Adunarea Naţională, în care a evocat relaţiile complicate între Islamabad şi Washington după această operaţiune americană.

„După asta întreaga lume ne-a insultat (…). Aliatul nostru ucide pe cineva în ţara noastră fără ca măcar să ne informeze”, a continuat el, catalogând aceste fapte drept „umilitoare” pentru numeroşi pakistanezi.

Opozanţi şi apărători ai drepturilor omului şi-au exprimat imediat indignarea.

„Imran Khan a trucat istoria declarând azi că Osama bin Laden este un martir”, a reacţionat în Parlament, joi, fostul ministru de Externe din precedentul Guvern, Khawaja Asif.

„Musulmanii din întreaga lume se luptă împotriva discriminării la care sunt supuşi din cauza terorismului recent, iar premierul nostru agravează situația catalogându-l pe OBL martir al islamului”, a scris pe Twitter o apărătoare a drepturilor omului, Meena Gabeena.

Ministrul Thenologiilor Fawad Chaudhry a încercat să-l apere pe premier, invocând o „scăpare”.

Martirii sunt veneraţi în islam. Acest termen este folosit în general pentru persoane care mor sau sunt ucise în timp ce se află în serviciul religiei.

Pakistanul a negat în mod oficial, timp de ani de zile, că ştia că fondatorul Al-Qaida se ascundea pe teritoriul său, până când a fost ucis prin împuşcare în timpul unei operaţiuni nocturne în acest oraş de garnizoană din nordul Islamabadului, ceea ce a condus la acuzaţii de complicitate între autorităţi şi Al-Qaida.

În 2019, Imran Khan a declarat însă, într-o vizită în Statele Unite, că serviciile militare pakistaneze de informaţii au furnizat Washingtonului o pistă care a permis găsirea lui ben Laden.

Asad Durrani, un fost director al informaţiilor militare, declara în 2015 la postul Al Jazeera că această agenţie probabil că ştia unde se ascundea ”creierul” atentateor de la 11 septembrie 2001 şi că spera să folosească această informaţie ca monedă de schimb înainte ca acesta să fie ucis.

Imran Khan a fost poreclit mult timp în Pakistan „Taliban Khan”, după ce şi-a exprimat în mod repetat voinţa de a negocia cu talibanii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here