Premierul Poloniei, despre criza migranților: Cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei de după Războiul Rece

@podlaskaPolicja / twitter

Actuala criză a migranţilor de la graniţa dintre Polonia şi Belarus reprezintă „cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei” de după Războiul Rece, a afirmat duminică premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează AFP. Şeful executivului polonez l-a acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că a „lansat un război hibrid împotriva UE”, iar migranţii – care continuă să fie aduşi de Belarus la graniţa dintre cele două ţări – sunt folosiţi pe post de „arme” ale acestui tip de conflict, informează Reuters.

„Acum, la graniţa de est a Poloniei, ne confruntăm cu un nou tip de război, un război în care migranţii sunt noile arme şi în care dezinformarea este o armă. Este un război hibrid”, a declarat Mateusz Morawiecki.

Premierul Morawiecki a adăugat că va lua în calcul închiderea totală a frontierei Poloniei cu Belarus.

Concomitent, guvernul polonez a acuzat duminică Belarusul că aduce, în continuare, migranţi la graniţa dintre cele două ţări, în ciuda faptul că autorităţile de la Minsk au eliberat joi principala tabără în care mii de oameni stăteau în frig, în condiții precare. Acuzaţii similare au fost lansate vineri.

„Sâmbătă, un grup de aproximativ 100 de persoane foarte agresive, aduse la graniţă de către autorităţile bieloruse, au încercat să intre cu forţa în Polonia”, conform unui anunţ făcut de poliţia de frontieră poloneză.

Astfel, sâmbătă au fost 208 de tentative de forţare a frontierei de către migranţi. Miercuri au fost înregistrate 501 de tentative similare. Până acum, 10 migranţi au murit de frig până acum în taberele improvizate din zonă, conform Reuters.

Premierul polonez are prevăzută pentru duminică o întâlnire cu omologii săi din statele baltice – dintre care două, Lituania şi Letonia, au la rândul lor o graniţă comună cu Belarus – pentru a discuta despre această criză, pe care o va aborda şi în turneul său de săptămâna viitoare în mai multe capitale europene, informează Agerpres.

Mii de migranţi încearcă de luni de zile să ajungă în Uniunea Europeană dinspre Belarus. Situaţia a degenerat în ultimele săptămâni şi mai multe mii de persoane au rămas blocate la frontiera polonezo-belarusă, provocând tensiuni importante între Minsk, susţinut de Moscova, şi Bruxelles.

Europenii acuză regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat acest aflux de migranţi – majoritatea provenind din Orientul Mijlociu (Irak, Siria, Afganistan) – eliberându-le vize şi promisiunea că vor ajunge în ţările vestice ale UE, o  răzbunare provocată de ultimele sancţiuni occidentale luate împotriva Minskului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here