Premiul Nobel pentru Pace 2022, câștigat de belarusul Ales Bialiațki, organizația rusă Memorial și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina

Premiul Nobel pentru Pace pe 2022 le-a fost decernat activistului belarus Ales Bialiatski şi organizaţiilor Memorial din Rusia şi Centrul pentru Libertăţi Civile din Ucraina. Anunţul a fost făcut, vineri, la Oslo, potrivit News.ro.

Ales Bialiatski a fost unul dintre iniţiatorii mişcării pentru democraţie în Belarus, în aanii 1980. El şi-a dedicat viaţa promovării democraţiei în ţara sa. A înfiinţat în 1996 Viasna, organizaţie de apărare aa drepturilor omului care a documentat şi a protestat faţă de torturarea de către autorităţi a deţinuţilor politici. Din 2020, Ales Bialiatski este încarcerat fără proces. În ciuda imenselor greutăţi, Bialiatski nu a renunţat nicio clipă la apărarea drepturilor omului şi democraţiei în Belarus.

Memorial este o organizaţie înfiinţată în 1987 de către activişti pentru drepturile omului din fosta Uniune Sovietică, care doreau să se asigure că victimele opresiunii regimului comunist nu vor fi uitate niciodată. Memorial are ca principiu faptul că este esenţial să se vadă crimele din trecut pentru a se preveni noi crime. În plus, organizaţia a fost un promotor al dreptuurilor omului. În timpul războaielor din Cecenia, Memorial a cules şi a verificat informaţii cu privire la abuzuri şi crime de război comise de forţele ruse şi pro-ruse. În 2009, liderul filialei din Cecenia a organizaţiei, Natalia Estemirova, a fost ucisă din cauza acestei activităţi.

Centrul pentru Libertăţi Civile a fost înfiinţat în Ucraina pentru promovarea drepturilor omului şi democraţiei. A luat atitudine pentru întărirea societăţii civile ucrainene şi pentru a se pune presiune pe autorităţi să fie democraţie în toată regula în Ucraina. După startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, centrul a făcut eforturi pentru a identifica şi documenta crimele de război ale ruşilor împotriva populaţiei ucrainene.

Scriitoarea franceză Annie Ernaux, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here