Preşedintele Cehiei își cere scuze pentru bombardamentele NATO din 1999 asupra Serbiei

Preşedintele ceh Milos Zeman și-a cerut scuze marți pentru sprijinul acordat NATO în 1999, la bombardamentele asupra Serbiei, spunând că „a fost o lipsă de curaj”, transmit AFP şi dpa.


„Aş dori să cer scuze naţiunii sârbe”, a declarat şeful statului ceh într-o întâlnire la Praga cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, adăugând că acest sprijin a fost o traumă de care vrea să se elibereze prin prezentarea de scuze publice, informează Agerpres.


În 1999, pe când era prim-ministru al Republicii Cehe, Milos Zeman a susţinut loviturile aeriene aliate contra Serbiei. Bombardamentele NATO au început la scurt timp după ce Republica Cehă a devenit, în martie 1999, membră a Alianţei Nord-Atlantice.


Loviturile aeriene întreprinse de NATO, care au durat trei luni, au avut ca scop să îl forţeze pe Slobodan Milosevic, fostul lider de la Belgrad, să renunţe la reprimarea violentă a separatiştilor albanezi din Kosovo, provincia care şi-a proclamat independenţa în februarie 2008.


Milos Zeman, premier al Republicii Cehe în perioada 1998-2002, a declarat că ţara sa a fost la acea vreme „ultima” din NATO care a acceptat principiul acestor lovituri aeriene. În prezent în vârstă de 76 de ani, Zeman a adăugat că ţara sa a căutat „cu disperare” parteneri în interiorul Alianţei Nord-Atlantice pentru a se opune bombardamentelor, însă fără succes.


„A fost o lipsă de curaj”, a spus el.
Sârbii îi „vor fi eterni recunoscători” lui Milos Zeman, a afirmat la rândul său preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic.


Ca urmare a bombardamentelor din 1999 contra Serbiei, ţările occidentale, în special SUA, se bucură de o popularitate absolută în Kosovo. O statuie a fostului preşedinte american Bill Clinton a fost construită în capitala kosovară Pristina, iar un bulevard îi poartă numele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here