Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, decorat de statul german

Inquam Photos / Raul Stef

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, a fost distins cu Crucea de merit în rang de ofiţer a Ordinului de merit al Republicii Federale Germania de către ambasadorul Cord Meier-Klodt.

În debutul evenimentului, la care a participat şi premierul Ludovic Orban, ambasadorul german la Bucureşti a menţionat că Ordinul de merit al Republicii Federale Germania este conferit lui Aurel Vainer de preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, la recomandarea ministrului federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas, notează Agerpres.

Onorăm, astăzi, curajul politic remarcabil al domnului doctor Vainer în momente în care un astfel de curaj nu e nicidecum de la sine înţeles şi totuşi mai necesar ca niciodată. În momente în care era valabil proverbul care se întâmplă să existe în toate limbile noastre: „Prietenul la nevoie se cunoaşte”. Mă refer (…) la acele incidente repetate în trecutul recent, în care au fost făcute remarci defăimătoare şi acuzaţii polemice – inclusiv de către oficiali români de rang înalt – la adresa preşedintelui ţării, a întregii minorităţi germane sau a trecutului Germaniei, în general. Nicio altă voce din afara cercurilor germane nu s-a auzit în public atât de clar şi răspicat precum cea a liderilor comunităţii evreieşti. Ceea ce au reuşit să exprime aceştia, mai convingător decât oricine altcineva, a fost să delimiteze linia clară de demarcaţie între atacurile politice în termeni generali – un fel de normalitate, cu precădere în perioada alegerilor – pe de-o parte şi defăimările personale cu referiri la nazism, Hitler sau alte referinţe inadecvate la cel mai întunecat capitol al secolului 20, pe de altă parte”, a declarat ambasadorul german.

Meier-Klodt a adăugat că activitatea lui Vainer reprezintă „un act de înaltă moralitate politică”.

Nu a fost doar un sprijin acordat unei alte minorităţi şi cu atât mai puţin de autoapărare, ci a fost un act de înaltă moralitate politică, bazat pe judecata că, dacă astăzi permitem ca o astfel de banalizare să treacă necontestată în cazul unui grup de victime, deschidem larg porţile pentru ca acestea să se repete mâine, într-un alt context. Aşadar, adevărata miză este cea mai relevantă sarcină a generaţiei mele, şi anume de a păstra vie nealterată şi necontestată memoria celui mai întunecat capitol al istoriei noastre. Avem datoria faţă de generaţiile viitoare (…). Le datorăm acest lucru, la fel cum ni-l datorăm şi nouă pentru a proteja unicul cadru în care acele orori ale trecutului pot avea un sens pozitiv asupra viitorului nostru comun: dacă ‘Niciodată un nou Auschwitz’ – în largul său sens fundamental – rămâne adânc înrădăcinat în ADN-ul nostru politic comun. Iată ceea ce ne-a reamintit în mod clar, curajos şi cu modestie domnul doctor Vainer în felul său calm, înţelept, hotărât, însă niciodată agresiv (…). Pentru aceste calităţi deosebite ale acestui om foarte special şi numeroasele sale realizări, dorim să ne exprimă astăzi recunoştinţa”, a mai declarat ambasadorul german.

Premierul Ludovic Orban a apreciat că „Aurel Vainer este un om deosebit, un adevărat constructor de punţi ale solidarităţii în interiorul societăţii româneşti, precum şi între aceasta şi restul lumii”.

Domnul Aurel Vainer este pentru noi toţi pe scena publică românească un model de devotament pentru cauzele juste, un combatant fără odihnă contra intoleranţei, a antisemitismului, rasismului şi xenofobiei sub toate formele pe care le îmbracă, un lider respectat al comunităţii evreieşti din România. Combătând tezele false ale negării Holocaustului, apărând drepturile comunităţii pe care o reprezintă, dar, şi în general, pe cele ale minorităţilor naţionale din ţara noastră, respingând discriminările sociale şi culturale, domnia sa a avut o contribuţie foarte importantă la întărirea democraţiei în România”, a subliniat şeful Executivului.

Au mai transmis mesaje Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, din partea preşedintelui Klaus Iohannis, şi deputatul Silviu Wexler.

Aurel Vainer a apreciat că distincţia care i-a fost acordată reprezintă „un semn de mare atenţie”.

În viaţa de zi cu zi treci prin multe (…), dar am rămas cu aceeaşi stimă şi consideraţie pentru munca prestată, pentru demnitate. (…) Sunt extrem de bucuros în legătură cu evenimentul de astă-seară, am primit în viaţă diferite medalii, decoraţii, diplome, dar mie mi se pare această decoraţie a statului german democrat un mare semn de bine pentru lume. Germania, ţara culturii, culturii adevărate, creată de-a lungul secolelor, a spiritului tehnicii de organizare excepţional, cu păcatele sale, acest popor german niciodată nu mi-am propus să nu-l iubesc. Am cele mai bune sentimente faţă de germani”, a afirmat preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here