Care sunt ”victimele preferate” ale noului coronavirus din China

Bărbaţii de peste 60 de ani, cu febră şi având în medie 12 zile de spitalizare sunt caracteristicile cele mai des întâlnite în rândul celor 17 persoane decedate şi confirmate deocamdată de autorităţile chineze în urma noului noul tip de coronavirus, care a provocat boala numită „pneumonia Wuhan”, relatează joi EFE.

Comisia Naţională pentru Sănătate din China a publicat joi pe site-ul său informaţii detaliate despre cele 17 victime decedate. Este vorba despre 13 bărbaţi şi patru femei cu vârste cuprinse între 48 şi 89 de ani. Cazuri lor sunt similare, iar cel al pacientului Zhan, în vârstă de 84 de ani, este cel mai paradigmatic dintre toate, anunță Agerpres.

Zhan a fost spitalizat pe 9 ianuarie la Spitalul Nr.5 din Wuhan cu febră, tuse şi dificultăţi respiratorii, trei dintre cele patru simptome cele mai comune ale pneumoniei Wuhan (cel de-al patrulea este oboseala). În istoricul medical al bărbatului erau trecute printre alte probleme fizice angina pectorală, hipertensiunea, insuficienţa renală şi sângerare intestinală.

Ca urmare a exacerbării bolii şi a febrei persistente, pacientul Zhan a fost transferat la Unitatea de Îngrijri Intensive (UCI) la 18 ianuarie pentru a primi un tratament adiţional anti-infecţios, potrivit raportului Comisiei Naţionale pentru Sănătate. La 10:16 ora locală, pacientul a încetat să mai respire, necesitând intubare, iar ritmul său cardiac a încetinit progresiv. Decesul a fost înregistrat la ora locală 10:52.

Un alt pacient, Zheng, în vârstă de 61 de ani, a început să aibă febră în data de 20 decembrie, pe lângă alte simptome precum tusea şi oboseala, dar a fost spitalizat de-abia pe 27 decembrie la Spitalul Puren din Wuhan. A doua zi, el a fost intubat, iar pe 30 decembrie a fost mutat la terapie intensivă în Spitalul JinYinTan pentru a primi oxigenare artificială şi tratament suplimentar.

Pe 9 ianuarie, la 20:47 ora locală, ritmul său cardiac a scăzut la 0, iar încercările de reanimare nu au dat rezultate. La ora locală 23:13, medicii i-au pronunţat decesul.

Febra este simptomul cel mai comun în cazul celor 17 persoane decedate (prezentă la 12 dintre victime), în timp ce 10 dintre decedaţi au fost internaţi cu tuse, iar nouă cu dificultăţi respiratorii. Hipertensiunea este un alt antecedent medical prezent la pacienţii decedaţi, specificată la şapte dintre cazuri. Diabetul şi problemele cardiovasculare reprezintă un factor comun semnalat la toate victimele.

Doar două dintre persoanele decedate (o femeie de 48 de ani şi un bărbat de 53 de ani) se aflau sub pragul vârstei de 60 de ani. Şase dintre victime se aflau în limita de 61-70 de ani, două între 71 – 80 de ani şi şapte se încadrau în intervalul 81 – 90 de ani.

Deocamdată, toate decesele s-au înregistrat în provincia central-estică Hubei, cu capitala la Wuhan, care are o populaţie de 11 milioane de locuitori şi este epicentrul noii epidemii de pneumonie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here