Moment istoric: Pentru prima dată pieţele financiare plătesc pentru a împrumuta Grecia

Sursa: Pixabay

Pentru prima dată în istoria datoriei publice greceşti, dobânda la licitaţia de bonuri de tezaur la trei luni a fost negativă, scrie publicația Ethnos, preluată de RADOR.

În urma acestei licitaţii Organismul pentru Gestionarea Datoriei Publice a Greciei a atras de pe pieţe, cu dobândă negativă, 448 de milioane de euro.

Este un moment de cotitură în gestionarea datoriei publice pentru că este pentru prima dată când investitorii cumpără titluri de stat greceşti acceptând să piardă o mică parte din valoarea capitalului lor.

Acest lucru a fost posibil, desigur, în contextul general al dobânzilor negative din celelalte economii ale Zonei Euro, care asistă de mai mult timp la o scădere semnificativă a dobânzilor.

Acest eveniment poate fi perceput şi ca un vot de încredere în economia greacă, mai ales că vine la o zi după emisiunea reuşită de obligaţiuni greceşti pe zece ani la o dobândă minimă istorică de 1,5%, emisiune care a înregistrat o cerere foarte mare, mai ales că investitorii sunt într-o continuă vânătoare pentru randamente oricât de mici în Zona Euro.

Scăderea costului de împrumut pentru statul grec la minime istorice poate contribui, în anumite condiţii, la crearea unor marje bugetare.

În plus, aduce cu sine reducerea costului de împrumut pentru companii, ajutându-le să se împrumute la dobânzi mai mici de pe piaţainternaţională, dar şi de pe cea internă, ceea ce consolidează şansele unei reveniri mai rapide a economiei.

La polul opus însă scăderea dobânzilor în economie limitează randamentele fondurilor de asigurări şi înseamnă dobânzi mai mici pentru deponenţi.

Dobânda înregistrată la licitaţia bonurilor de tezaur greceşti a fost de -0,02%, fiind un minim istoric pentru datoria Greciei şi înscriindu-se în trendul scăderii semnificative pe care costul de împrumut al statului grec o înregistrează în ultimele luni, urmând tendinţa din Zona Euro după ultimele decizii ale Băncii Centrale Europene cu privire la noul val de relaxare cantitativă.

La licitaţia anterioară, desfăşurată în luna august dobânda a fost de 0,095%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here