Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-ar fi ajutat pe Michel Platini în afacerea de corupţie legată de condiţiile de atribuire a Cupei Mondiale de fotbal 2022 Qatarului, scrie site-ul Mediapart, citat de revista L’Express.

Potrivit Mediapart, care a avut acces la interceptări telefonice şi rapoarte întocmite de justiţie, Michel Platini a afirmat în 2019 la telefon că Emmanuel Macron s-a angajat să-l „ajute” în cazul problemelor sale cu justiţia. Un înalt magistrat al Curţii de Casaţie ar fi de asemenea implicat, scrie agerpres.ro.

Potrivit informaţiilor Mediapart, Platini a discutat cu Macron pe 8 martie 2018, la o întâlnire care nu a figurat pe agenda oficială a preşedintelui. Întâlnirea a fost organizată de ziaristul Jacques Vendroux, pe atunci şeful secţiei sport a Radio France.

Conform acestuia din urmă, afacerile judiciare ale lui Platini nu au fost în centrul discuţiei. „Preşedintele nu a spus niciodată: ‘Mă voi ocupa de dumneavoastră.’ Niciodată, niciodată, niciodată (…) Nu a spus niciodată ‘Vă voi ajuta.’ A spus, nu ştiu, poate a spus o frază de genul ‘Voi vedea’, însă Michel nu a cerut nimic. Iar preşedintele nu a promis nimic”, a explicat Vendroux.

La rândul său, Palatul Elysee a afirmat că preşedintele „l-a primit pe fotbalistul, simbolul Michel Platini, însă în niciun caz pe justiţiabilul Michel Platini”.

Totuşi, interceptările la care Mediapart a avut acces arată o altă versiune asupra faptelor. Într-una din aceste interceptări, Platini discută, pe 24 mai 2019, cu prietenul său Jean-Pierre Chanal, care lucrează în cadrul primăriei oraşului Marsilia. Platini i-a spus acestuia: „Eu am trimis ceva la Elysee spunând că preşedintele a spus că mă va ajuta (…) Ar fi bine să arate asta acum”.

Jean-Pierre Chanal l-ar fi pus pe Platini în legătură cu Michel Debacq, înalt magistrat al Curţii de Casaţie. Interceptările arată că el s-ar fi implicat de asemenea şi l-ar fi ajutat pe Platini să deschidă o anchetă împotriva celor care l-ar fi denunţat justiţiei elveţiene.

Macron l-ar fi susţinut deja pe Platini, aşa cum subliniază Mediapart: „Ştiu că ultimii ani au fost grei, că rănile au fost uneori adânci, că există sentimentul unei nedreptăţi. Şi în fond, aveam un mesaj, este acest mesaj de admirator, acest mesaj de mulţumire care constă în a vă spune că mai aveţi multe de adus fotbalului francez şi tinerilor francezi. Aşadar bravo, vă mulţumesc şi să reveniţi, mi-ar face plăcere”, a declarat Macron pe 28 octombrie 2019 la postul de radio RTL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here