Iohannis: Am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit sesiune extraordinară. Nu exclud niciun scenariu pentru anticipate

Sursa: INQUAM/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații de presă, luni, începând cu ora 12.00. Ieșirea la rampă a șefului statului a venit în contextul în care luni dimineață Guvernul Orban a trimis la Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, pe care își va asuma răspunderea.

„Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Solicit această sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. Sesiunea extraordinară urmează să aibă loc săptămâna viitoare, între 27 și 31 ianuarie”, a declarat Iohannis.

Acesta a explicat și că nu exclude niciun scenariu pentru declanșarea alegerilor anticipate, întrebat fiind dacă scoate din discuție eventualitatea unei demisii a premierului Ludovic Orban. Șeful statului a subliniat însă că nu a discutat subiectul până acum și a mai precizat că își dorește ca Orban să continue în funcția de prmi-ministru.

Această precizare a fost făcută de președintele Iohannis și în contextul în care fusese întrebat de jurnaliștii acreditați la Cotroceni dacă este o variantă candidatura lui Orban la funcția de primar general al Capitalei.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri:

 • Jurnalist: PSD a anunțat încă de ieri că au strâns numărul necesar de semnături pentru ca această moțiune să fie depusă. În condițiile în care această moțiune trece, asta înseamnă că pică automat proiectul pentru asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi. Considerați că Guvernul ar trebui ca până în momentul în care are loc votul pentru moțiune să vină cu o posibilă ordonanță de urgență astfel încât să existe o variantă și să poată exista alegerea primarilor în două tururi?
 • Klaus Iohannis: Deocamdată discutăm situații ipotetice. Fapt este că Guvernul dorește să își angajeze răspunderea, drept pentru care am convocat Parlamentul în sesiune. Dacă va trece moțiunea sau nu, și eu mi-am exprimat deja scepticismul în această chestiune, vom vedea și la momentul acela, sigur, Guvernul va analiza situația și va veni, probabil, cu o alternativă. Nu are rost să discutăm acum doar una dintre variante, iar cea principală, care constă în angajarea și trecerea prin Parlament, să rămână nediscutată.
 • Jurnalist: Premierul Ludovic Orban declara săptămâna trecută că nu s-a discutat despre scenariul demisiei sale, inclusiv cu dumneavoastră. Dacă nu se ajunge la alegeri anticipate prin moțiune de cenzură, excludeți din start ca premierul să demisioneze pentru a avea alegeri anticipate?
 • Klaus Iohannis: Eu nu exclud acum din start absolut niciun scenariu dar, într-adevăr, chestiunea demisiei nu a fost discutată.
 • Jurnalist: Voiam să vă întreb, pentru că premierul a făcut ieri o afirmație referitoare la creșterea pensiilor și anume că nu este 100% sigur, aș vrea să citez exact din ce a spus „că pensiile vor crește cu 40%, respectiv punctul de pensie, din septembrie”. Ați discutat cumva despre această chestiune? V-a informat premierul?
 • Klaus Iohannis: Este o chestiune care va fi analizată și discutată de Guvern, dar este dorința noastră comună să creștem pensiile și acest lucru a fost în repetate rânduri subliniat.
 • Jurnalist: I-ați solicitat cumva premierului ca această majorare să aibă cu siguranță loc?
 • Klaus Iohannis: Nu am discutat în această perioadă acea chestiune, ci am discutat acum despre angajarea răspunderii.
 • Jurnalist: Și încă o întrebare cu privire la dublarea alocațiilor. De asemenea, nu este sigur dacă acestea vor fi dublate la data de 1 august. Credeți că Guvernul va trebui să găsească neapărat resursele financiare necesare pentru ca alocațiile să fie dublate?
 • Klaus Iohannis: Eu cred că este foarte important ca Guvernul să găsească resursele pentru creșterea alocațiilor, da.
 • Jurnalist: Ieri premierul Ludovic Orban spunea că sub nicio formă, în cazul în care Guvernul său va fi demis prin moțiune de cenzură, liberalii nu vor investirea altui Guvern, tocmai în ideea de a se declanșa alegerile anticipate. Veți fi totuși cel care va trebui să numească două Guverne succesive. Veți pune liberalii în situația de nu-și vota propriul Guvern?
 • Klaus Iohannis: Deocamdată nu suntem în acea situație, dar știți bine, eu m-am exprimat pentru alegeri anticipate, iar PNL s-a exprimat, de asemenea, pentru alegeri anticipate. Care vor pașii foarte concreți la momentul respectiv, veți afla atunci.
 • Jurnalist: Premierul, tot ieri, declara că nu se pune problema de a demisiona. Înțeleg că nu ați discutat această variantă. Totuși, dacă va rămâne singura variantă, credeți că va recurge la această modalitate, pentru acest scop, pe care îl aveți comun, de declanșare a alegerilor anticipate?
 • Klaus Iohannis: La momentul când se va discuta această chestiune, cu siguranță se va face și un anunț public.
 • Jurnalist: Credeți că Ludovic Orban ar trebui totuși să fie măsurat în calitate de potențial candidat al PNL la Primăria București?
 • Klaus Iohannis: Asta nu cred. Știu că există o discuție, nu știu de unde a venit, că ar fi bine să candideze domnul Ludovic Orban pentru Primăria Capitalei. Eu nu cred acest lucru. Domnul Ludovic Orban este foarte potrivit pentru poziția de Prim-ministru și eu personal îmi doresc să rămână pe poziția de Prim-ministru. Deci, nu, nu mi s-ar părea util absolut deloc să se meargă pe un scenariu cu candidatura Orban pentru municipiul București.
 • Jurnalist: PSD vorbea astăzi, în cazul în care o moțiune de cenzură va trece, despre un guvern de uniune națională. Veți fi de acord cu această soluție, în cazul în care moțiunea de cenzură va trece?
 • Klaus Iohannis: Nu mi se pare oportună discuția despre un guvern de uniune națională. Eu îmi doresc un guvern liberal. Și variantele sunt fie anticipate, fie guvern liberal. Orice altă variantă, cel puțin pentru mine, nu intră în discuție.
 • Jurnalist: V-aș întreba cam care credeți că sunt șansele, în acest moment, să se ajungă la alegeri anticipate. În procente, dacă ne puteți da un procent în care credeți că s-ar ajunge la alegeri anticipate?
 • Klaus Iohannis: Așa cum v-am spus: 50-50.
 • Jurnalist: Aș reveni puțin la subiectul candidaturilor pentru Primăria Capitalei. A fost lansat acest sondaj de opinie, pe care l-a anunțat și premierul Ludovic Orban. Înțelegem că sunt patru potențiali candidați, printre ei și Rareș Bogdan, care a cerut să fie scos din sondajul respectiv, cu toate că spunea că, dacă dumneavoastră i-ați cere să candideze la Primărie, s-ar gândi de două ori. Îi veți cere lui Rareș Bogdan acest lucru?
 • Klaus Iohannis: Eu nu intenționez să mă implic în discuția pentru candidații pentru primării.
 • Jurnalist: Dar cum vi se par candidații pe care îi sondează Partidul Național Liberal, printre ei și ministrul muncii, Violeta Alexandru? Au șanse reale?
 • Klaus Iohannis: Din moment ce nu sunt dispus să mă implic în discuție, nu cred că doriți o explicație mai clară. Este o temă care trebuie tranșată în partid și numai în partid.
 • Jurnalist: În legătură cu numirile pe funcții de conducere în cadrul Parchetelor – ministrul justiției spune că mâine vor fi făcute aceste propuneri. Ați discutat cu domnia sa? Ați urmărit audierile și concursul care s-a desfășurat la Ministerul Justiției?
 • Klaus Iohannis: Aștept cu mare interes rezultatul acelor interviuri.
 • Jurnalist: Domnule Președinte, știu că susțineți alegerea președintelui de Consiliu Județean din rândul consilierilor județeni. Vreau să vă întreb dacă nu intră în contradicție această pledare cu ideea alegerii primarilor în două tururi, din punct de vedere al reprezentativității. Nu există o contradicție între cele două?
 • Klaus Iohannis: Nu există niciun fel de contradicție, fiindcă o comunitate își alege un primar.
 • O comunitate, o localitate, are o identitate de comunitate locală. Această identitate, la nivel județean, fie nu există, fie este extrem de diluată, și nu putem să facem comparație între reprezentativitatea unui primar și reprezentativitatea unui președinte al Consiliului Județean.
 • Deci, pentru primari sunt de părere că este foarte bine să fie ales din două tururi, iar pentru președintele Consiliului Județean părerea mea este că trebuie să fie ales de consilierii județeni, din rândul Consiliului Județean.
 • Jurnalist: Vreau să vă întreb dacă sunteți de părere că în Partidul Național Liberal, în momentul de față, în afara domnului Ludovic Orban, există și alți membri care ar putea face față cu brio funcției de premier. Ipotetic vă întreb, dacă există și alte persoane.
 • Klaus Iohannis: Partidul Național Liberal este un partid mare, momentan este partidul care este preferat de majoritatea românilor, și Partidul Național Liberal întotdeauna a avut personalități pentru toate pozițiile din statul român.
 • Jurnalist: Deci, pentru funcția de premier nu doar una, spuneți că sunt mai multe care ar exista, pasibile de a putea face față, asta vă întreb.
 • Klaus Iohannis: Partidul Național Liberal întotdeauna a avut oameni pregătiți pentru toate funcțiile din stat.
 • Jurnalist: În continuarea întrebării colegului meu – să zicem, în afară de premier, miniștri, considerați că în momentul de față există posibilitatea de a schimba anumiți miniștri din guvern sau există posibilitatea în care anumite persoane din PNL ar putea să facă față mult mai bine decât au făcut acești miniștri până în acest moment, să zicem trei luni?
 • Klaus Iohannis: Din informațiile mele, nu au existat și nu există discuții pe remaniere și nici eu nu simt nevoia unor astfel de discuții.
 • Jurnalist: Ținând cont de aceste demersuri legislative, aceste demersuri privind schimbarea legislației privind alegerea primarilor, din punctul dumneavoastră de vedere, nu se creează un precedent, în sensul în care dacă cineva peste două luni sau peste un an consideră că trebuie să se facă alegeri anticipate, din nou, și în același timp dorește să schimbe legislația – să zicem că nu vine de la dumneavoastră, vine de la un alt partid – nu s-ar crea un precedent?
 • Klaus Iohannis: Toate demersurile care sunt conforme cu Constituția României sunt legitime. Restul, este decizie politică. Evident, un politician, un partid politic, vine cu acele propuneri pe care le consideră oportune. Important este să fie constituționale și legale.
 • Jurnalist: Și să țină cont de anumite recomandări ale Uniunii Europene privind schimbările, într-o perioadă în care e mai mică de șase luni înainte de alegeri?
 • Klaus Iohannis: Există anumite recomandări pe care le considerăm extrem de importante, dar există anumite discuții care nu s-au concretizat în recomandări și sunt vehiculate de unii politicieni drept recomandări.
 • Da, este bine să ținem cont de ceea ce se întâmplă și în restul Uniunii Europene, fiindcă nu vrem să facem notă discordantă, vrem să fim parte din Uniunea Europeană și în acest domeniu.
 • Jurnalist: Premierul Ludovic Orban a declarat ieri într-un interviu – întrebat dacă are garanția de la dumneavoastră că îl veți nominaliza și după alegerile anticipare sau dacă vom avea alegeri la termen, și a răspuns că da. V-aș întreba dacă i-ați oferit această garanție.
 • Klaus Iohannis: Da, eu îmi doresc ca Ludovic Orban să rămână Prim-ministru.

Iohannis a arătat încă de joi seară că sprijină decizia Executivului, pe care o consideră necesară și corectă.

Cu aceeași ocazie, președintele a mai anunțat că va anunța și pașii inistituționali pe care urmează să îi facă în acest sens.

Prevederile proiectului trimis de Guvern Parlamentului:

 • Proiectul, care modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, are ca principală prevedere modificarea Articolului 101 din Legea alegerilor locale, stabilind că este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care se va consemna în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin, inclusiv  în caz de balotaj între candidaţi.
 • La al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, în funcţie de cel mai mare număr de voturi valabil exprimate obţinute, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. 
 • Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur.
 • În al doilea tur de scrutin este declarat ales primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. ” În cazul în care unul dintre candidaţii la funcţia de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, între care urmează să se desfăşoare turul al doilea de scrutin, decedează, renunţă sau nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a fi ales, la turul al doilea de scrutin va participa candidatul situat pe locul următor”, se mai arată în proiectul de modificare a legii, care prevede şi că, dacă o astfel de situaţie se produce în cazul unuia dintre candidaţii aflaţi în situaţia de balotaj, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripţie declarându-l primar pe celălalt candidat”, se mai arată în proiect.
 • De asemenea, Guvernul introduce şi prevederi noi. 
 • Una dintre ele este aceea prin care propune care persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului să îşi poată exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetăţenii vor vota pe lista suplimentară.
 • Un alt articol nou este cel care prevede că,  în cazul comunelor cu mai puţin de 500 de locuitori, pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi listă de candidaţi pentru consiliul local şi pentru consiliul judeţean, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 10% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează.
 • Argumentele Executivului pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi sunt: nivelul ridicat de nemulţumire din societatea românească şi susţinerea covârşitoare pentru alegerea primarilor cu majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care nu a fost transpus în legislaţia românească din cauza tergiversării deciziei în mod nejustificat ultimii ani de zile; faptul că în tradiţia democratică a României condiţia majorităţii pentru alegerea primarilor reprezintă un element al patrimoniului electoral, existând o singură interpretare dată conceptului de majoritate, respectiv cea a opţiunii a cel puţin jumătate plus unu din numărul celor care îşi exprimă opţiunea, care este aplicată în România în toate situaţiile care impun hotărâri adoptate prin vot.
 • Executivul propune modificarea legii ”luând în considerare desfăşurarea alegerilor locale în prima jumătate a acestui an, fapt care necesită un interval de timp adecvat pentru pregătirea în condiţii optime a procesului electoral” şi având în vedere obiectivele specifice prevăzute de Programul de Guvernare, adoptat prin Hotărârea Parlamentului 22 din 4 noiembrie 2019 referitoare la întărirea democraţiei româneşti: „organizarea şi desfăşurarea corectă a alegerilor prezidenţiale în noiembrie 2019, a alegerilor locale şi a alegerilor parlamentare din 2020”. 
 • De asemenea, constată faptul că societatea românească se află într-o situaţie deosebită a cărei reglementare necesită corecţii legislative imediate, fiind un caz de urgenţă esenţial în evoluţia democratică a comunităţilor locale, aflate într-un risc major de disfuncţionalitate administrativă care contravine aspiraţiei la bunăstare a cetăţenilor, fapt care impune angajarea răspunderii Guvernului, conform articolului 114 din Constituţie.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here