Klaus Iohannis: Revenirea la alegerea primarilor în două tururi este corectă. Susțin acest demers

Inquam Photos / George Calin

Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă, joi seară, după ce Ludovic Orban a anunțat că Executivul își va asuma răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

Șeful statului a anunțat că sprijină total această inițiativă a Guvernului. Totodată, Iohannis a declarat și că se îndoiește că PSD va depune moțiune de cenzură, așa cum a anunțat liderul partidului, Marcel Ciolacu.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri:

 • Jurnalist: Bună seara! Domnule Președinte, două documente foarte importante adoptate astăzi în ședința de Guvern. Prima, asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi. Este un demers pe care l-ați vrut în felul acesta, asumarea răspunderii și nu ordonanță de urgență?
 • Klaus Iohannis: Astăzi Guvernul a decis să își angajeze răspunderea pe modificarea Legii alegerilor primarilor. În speță, se dorește revenirea la alegerea în două tururi, care este absolut corectă, democratică și normală. Este o alegere foarte potrivită pe care a făcut-o Guvernul și îi sprijin total în acest demers. Este, după părerea mea, am spus-o de multe ori, dar îmi face plăcere să o spun și astăzi.
 • Este, după părerea mea, calea corectă de alegere a unui primar în două tururi, în așa fel încât cel puțin jumătate plus unul din alegătorii din comunitate să aleagă persoana care va fi primar. În acest sens, îi încurajez să meargă mai departe și pot să vă spun chiar mai mult.
 • Astăzi s-a decis în Guvern că se va angaja răspunderea. În foarte puțin timp documentul va fi trimis la Parlament și, imediat ce documentul va ajunge la Parlament, eu voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta această nouă lege pentru care își angajează răspunderea Guvernul.
 • Jurnalist: PSD a anunțat deja că va depune o moțiune de cenzură. În cazul în care va reuși să creeze o altă majoritate în Parlament și va veni cu o propunere de premier la dumneavoastră, veți accepta această propunere? După ce trece moțiunea?
 • Klaus Iohannis: Haideți să le luăm una după alta. Deocamdată, Guvernul a spus că își angajează răspunderea, după care vom convoca Parlamentul, după care vom vedea. Sigur, așa, declarații se fac la cald, cum se spune, și toată lumea își declară acceptarea sau dimpotrivă. Asta cu moțiunea, drept să vă spun, sunt destul de sceptic.
 • Jurnalist: PSD șiUDMR acuză faptul că astfel de modificări ale legislației electorale ar fi neconstituționale și nici nu respectă recomandările Comisiei de la Veneția.
 • Klaus Iohannis: Da, este un argument invocat în ultima vreme tocmai de cei care timp de 3 ani de zile au demonstrat că au vrut să reducă democrația din România, cum s-a exprimat cineva din PSD. Nu, nu este nici neconstituțional, nici măcar nu contravine normelor Consiliului Europei. Este o modificare care dă mai multe opțiuni alegătorului și nu mai puține opțiuni. Deci, nu este o modificare în sensul restrângerii unor drepturi sau a unor oportunități. Dimpotrivă, se revine la alegerea în două tururi, așa cum a fost până acum câțiva ani, o chestiune cerută insistent și de partide de-a lungul anilor, dar și de cetățeni. Și, în acest sens, am verificat cu specialiștii din Administrația Prezidențială – nu, nu contravine niciunei norme.
 • Jurnalist: Președinții de Consilii Județene nu vor fi aleși direct din rândul consilierilor județeni. De ce nu a fost inclusă și această modificare în proiectul de asumare a răspunderii, pentru că, la nivel declarativ, liderii PNL susțineau această măsură la un loc cu alegerea primarilor în două tururi?
 • Klaus Iohannis: Asta cred că trebuie să întrebați la Guvern. Guvernul și-a angajat sau își angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. După părerea mea, este adevărat că trebuie să se revină și la alegerea Președintelui Consiliului Județean din rândul consilierilor județeni și nu prin alegere directă. Cu siguranță există o gândire la nivel de Guvern și cu siguranță, la momentul potrivit, Guvernul vă va spune cum vede lucrurile.
 • Jurnalist: Există totuși două decizii ale Curții Constituționale care spun că această lege privind alegerile nu poate să fie modificată cu șase luni înainte de alegerile locale. Suntem cumva la limită, adică în iunie ar trebui să fie acele alegeri locale. Care ar fi varianta? Se ignoră deciziile Curții Constituționale sau se va găsi o variantă să se încheie toată această procedură în acest timp scurt?
 • Klaus Iohannis: Acele decizii s-au dat pe alte spețe și nu suntem în niciuna din ipotezele din acele decizii ale Curții.
 • Jurnalist: În discuția pe care ați avut-o cu domnul Ludovic Orban săptămâna trecută, varianta cu care a plecat de aici pentru două tururi era angajarea răspunderii sau s-a discutat și despre ordonanță de urgență? Pentru că ieri, pe parcursul zilei, s-a vorbit foarte mult despre posibilitatea adoptării unei ordonanțe de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi.
 • Klaus Iohannis: Da, s-a vorbit foarte mult în spațiul public despre această chestiune și este bine, fiindcă revenirea la alegerea primarilor în două tururi este soluția corectă.
 • Jurnalist: Dacă moțiunea de cenzură trece, se ajunge la alegeri anticipate. Dacă moțiunea de cenzură pică, se ajunge la alegerea primarilor în două tururi. Ce ați prefera mai degrabă, să se ajungă la anticipate sau alegerea primarilor în două tururi?
 • PKlaus Iohannis: Acum vorbim despre un document care este pregătit în Guvern și am spus foarte clar că eu susțin acest demers pe care l-a făcut Guvernul.
 • Jurnalist: Deci prioritatea este alegerea primarilor în două tururi.
 • Klaus Iohannis: Acum vorbim, evident, despre angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.
 • Jurnalist: Ați primit asigurări din partea Premierului referitor la această moțiune de cenzură, că ea nu va trece?
 • Klaus Iohannis: Nu cred că Premierul sau cineva poate să dea o garanție că trece sau nu trece. Este un demers parlamentar, care nu a fost inițiat. Deci, vorbim despre ceva ce nu este. Singurul lucru cert este angajarea răspunderii de către Guvern.
 • Jurnalist: PSD și UDMR au în total 228 de parlamentari. Ar mai fi nevoie de cel puțin 5 voturi. Ar trebui ca parlamentari de la PNL, PMP sau alte partide să voteze această moțiune, astfel încât Guvernul să pice.
 • Klaus Iohannis: Sincer, mi s-ar părea de-a dreptul ciudat ca această moțiune să fie votată de PNL. Doar nu e vorba de PSD, care își dă jos propriul guvern.
 • Jurnalist: Dacă nu va trece această moțiune, rămâne în discuție încă o variantă în care Premierul să demisioneze? Adică vom avea alegeri în două tururi și atunci, pentru a ajunge și la anticipate…
 • Klaus Iohannis: Da, cu siguranță se găsesc soluții pentru anticipate, cum să nu. Vă mulțumesc, vă doresc o seară bună!

Guvernul își va asuma răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi

Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi, a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban.

„Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege pentru angajarea răspunderii pe proiectul de lege pentru alegerea primarolor în două tururi”, a declarat Ludovic Orban.

El a precizat că PNL susţine alegerea primarilor cu jumătate plus 1 dintre cetăţenii care-şi exprimă votul la alegerile locale şi a amintit că PNL a iniţiat u proiect de lege în acest sens, tocmai pentru a oferi legitimitate primarilor. 

„Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a Birourilor Permanente Reunite la o defunctă comisie, pentru a împiedica adoptarea proiectului de către plenul Camerei Deputaţilor”, a explicat premierul.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis,  proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunţat deja că social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură, dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

Foto: INQUAM/George Călin

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here