Steinmeier: Vom rămâne alături de Ucraina. Iohannis: E necesar sprijin consistent pentru Chişinău, iar România şi Germania au aceeaşi abordare

Sursa: www.presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la conferinţa de presă comună cu omologul german, miercuri la Palatul Cotroceni, că „toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuţios şi pedepsite de justiţia internaţională, iar România va sprijini acest proces”. La rândul său, preşedintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier a afirmat că ţara sa, precum şi alte state, vor rămâne alături de Ucraina şi va oferi sprijin în cea mai dificilă perioadă pe care o traversează, transmite News.ro.

„Am deosebita plăcere de a-l avea ca oaspete în România pe Preşedintele Republicii Federale Germania, domnul Frank-Walter Steinmeier. Consultările noastre de astăzi au confirmat încă o dată că relaţia bilaterală privilegiată, cu caracter strategic, dintre România şi Germania este foarte puternică şi are perspective foarte bune, în pofida perioadei actuale dificile, marcate de multiple provocări, mai ales pe plan securitar. Legăturile noastre economice sunt foarte strânse, Germania fiind, de mulţi ani, primul partener comercial al României şi al treilea investitor în economia românească.  Am evocat în cadrul întâlnirii noastre puntea solidă dintre cele două ţări, care este reprezentată pe de o parte de comunitatea românească din Germania, pe de cealaltă parte de cea a etnicilor germani din România. Desigur, discuţiile de astăzi s-au concentrat pe situaţia gravă de securitate generată de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum şi pe combaterea efectelor sale multiple”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri la Palatul Cotroceni.
El a aadăugat că a reconfirmat sprijinul deplin pe care România îl acordă tuturor refugiaţilor din Ucraina care vin în ţara noastră, prin măsuri concrete, inclusiv prin operaţionalizarea centrului logistic umanitar de la Suceava.
„Este crucial ca sprijinul Uniunii Europene şi al statelor membre să continue, atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni. Am prezentat totodată măsurile luate de România pentru a sprijini economia Ucrainei, greu încercată de război, prin facilitarea tranzitului, prin ţara noastră, al mărfurilor ucrainene, inclusiv al produselor alimentare, către pieţe terţe. Am abordat, de asemenea, necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia şi a continuării demersurilor de izolare a acesteia pe plan internaţional. Presiunea trebuie să se intensifice, pentru ca Rusia să înceteze invazia şi să pună capăt agresiunii. În egală măsură, toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuţios şi pedepsite de justiţia internaţională, iar România va sprijini acest proces. Am discutat astăzi şi despre dificultăţile majore cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina. Este necesară mobilizarea de sprijin consistent pentru Chişinău, iar România şi Germania au aceeaşi abordare, suntem alături de Republica Moldova şi România contează pe sprijinul Germaniei în demersul de organizare, aici, la Bucureşti, a celei de-a doua Conferinţe a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Am reiterat, şi cu prilejul întâlnirii de astăzi, faptul că România sprijină pe deplin integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei şi a Georgiei în Uniunea Europeană”, a mai spus şeful statului.
„Ca aliaţi NATO, România şi Germania împărtăşesc obiectivul esenţial de asigurare a păcii şi securităţii la Marea Neagră. În acest context, dorim aprofundarea cooperării cu Germania, inclusiv în pregătirea Summitului NATO de la Madrid, unde urmează să luăm decizii importante pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare, mai ales pe Flancul Estic”, a mai spus Preşedintele României.
„Am mulţumit, totodată, Preşedintelui Steinmeier pentru participarea Germaniei la asigurarea poliţiei aeriene întărite pentru România. În egală măsură, am reiterat aşteptările legitime ale ţării noastre privind aderarea la spaţiul Schengen, exprimând încrederea că vom putea conta pe sprijinul Germaniei pentru identificarea, în cel mai scurt timp, a unei soluţii. Am discutat cu Preşedintele Steinmeier şi situaţia economică la nivel european, în special din perspectiva impactului conflictului din Ucraina.  Uniunea va trebui să valorifice toate mecanismele de care dispune pentru a reduce acest impact şi a-şi consolida rezilienţa economică. În acest context, am abordat şi tema securităţii energetice, cu accent pe implementarea deciziilor Uniunii de eliminare a dependenţelor energetice de Federaţia Rusă. Am evidenţiat faptul că România doreşte să îşi asume un rol activ în atingerea obiectivelor strategice ale Uniunii Europene privind diversificarea aprovizionării cu gaze naturale.  Aşa cum am mai spus, este necesară optimizarea infrastructurii şi creşterea capacităţilor europene de producţie energetică, precum şi asigurarea rezilienţei energetice pe termen lung, inclusiv printr-o tranziţie verde sustenabilă din punct de vedere socio-economic. În încheiere, doresc să-i mulţumesc domnului Preşedinte pentru vizită şi pentru deschiderea manifestată cu privire la toate aspectele abordate în discuţiile de astăzi”, a conchis preşedintele Iohannis.
De asemenea, preşedintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că ţara sa va rămâne alături de Ucraina în cea mai dificilă perioadă pe care o traversează.
„Aş dori să spun mai întâi că în aceşti 30 de ani de la semnarea tratatului de prietenie între România şi Germania s-au întâmplat foarte multe. Cred că reprezentanţii ţărilor noastre au folosit acest prilej pentru a apropia relaţia între ţările noastre. Vreau să subliniez cât de importantă e unitatea în Europa şi în perspectiva relaţiei transatlantice, în contextul acestui război care a dus la milioane de refugiaţi şi multă suferinţă. Cred că sprijinul nostru va mai fi necesar multă vreme, chiar dacă războiul va merge doar câteva zile sau câteva săptămâni, vom rămâne alături de Ucraina, în cea mai dificilă perioadă cu care se confruntă şi nu îi vom lăsa singuri. Domnule preşedinte, suntem impresionaţi de ajutorul şi sprijinul pe care l-a acordat România în ceea ce priveşte refugiaţii din Ucraina. România are tot respectul nostru în ceea ce face România şi Germania va continua să ofere sprijin refugiaţilor din Ucraina. Germania are aproape 300.000 de refugiaţi înregistraţi şi aproximativ 100.000 încă neînregistraţi”, a explicat preşedintele Germaniei.

Declarațiile celor doi lideri privind noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei anunţat de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, printre care se numără interzicerea importului de petrol rusesc în alte state, că România sprijină această propunere, iar Guvernul României lucrează la soluţii sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt.

„Propunerea făcută de Comisie este una pe care o sprijinim. Această propunere prevede un aşa numit phase out, adică o renunţare graduală, în următoarele şase luni, la importul de petrol rusesc. Tematica nu este nouă. Despre renunţarea la importurile de petrol şi gaz rusesc se discută de multă vreme şi noi ne-am pregătit pentru această discuţie. Guvernul lucrează la soluţii sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt. Avem variante şi aceste variante evident că sunt în discuţie şi chiar unele sunt în concretizare. România va fi pregătită şi va face faţă, dacă în final se hotărăşte această abordare”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă cu omologul german, miercuri la Palatul Cotroceni.

Preşedintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat că Germania mai are 15% dependenţă de petrolul rusesc, iar aceste cote se restrâng.

„Aveţi dreptate, o mare parte a resurselor de energie, economia germană le-a luat în trecut din Rusia. Cotele se restrâng vizibil şi în prezent, dacă îmi amintesc ultimele cifre, la petrol la aproximativ 15% de dependenţă, astea sunt ultimele cifre ale Ministerului Economiei. 15% dependenţă de Rusia. Este o cifră care s-a redus drastic, iar guvernul federal deja cu privire la această reducere a dependenţei şi în cadrul negocierilor celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, care negociază şi un embargo al petrolului, nu ştiu exact care sunt propunerile şi care prevăd termene diferite de trecere pentru statele care încă depinde de petrolul rusesc. Însă cred că se va ajunge ca, la cel de-al şaselea pachet de sancţiuni, să se concretizeze în următoarele zile”, a explicat preşedintele Germaniei.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat al şaselea pachet de sancţiuni impus Rusiei în urma războiului declanşat în Ucraina. Astfel, Uniunea Europeană propune interzicerea totală a importurilor de petrol rusesc, într-un mod organizat, prin eliminarea treptată a livrărilor de petrol brut în termen de şase luni şi produse rafinate până la sfârşitul anului. De asemenea, UE elimină Sberbank şi alte două bănci importante din Rusia din sistemul financiar global SWFIT, interzice difuzarea a trei televiziuni importante ruseşti în interiorul Uniunii şi realizează o listă de ofiţeri, militari de rang înalt şi alte persoane care au comis crime de război în Bucea şi care sunt responsabili pentru asediul inuman al oraşului Mariupol. Von der Leyen a vorbit şi despre reconstrucţia Ucrainei şi a propus elaborarea unui pachet de ajutor menit să aducă investiţii masive care să răspundă nevoilor şi reformelor necesare, deoarece PIB al ţării va scădea cu până la 35%-50% doar anul acesta.

The Economist: Moldova încearcă să se ferească de războiul Rusiei cu Ucraina. Un interviu cu Maia Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here