Președintele SUA i-ar fi dezvăluit jurnalistului Bob Woodward că are o nouă armă „pe care n-o are nimeni altcineva”. „Eu am construit un sistem nuclear”

Preşedintele american Donald Trump evocă o nouă armă ”pe care n-o are nimeni altcineva”, în exploziva carte „Rage” a jurnalistului Bob Woodward, potrivit unor fragmente din carte, ceea ce i-a determinat pe experţii în domeniul armamentului nuclear să-şi dea febril cu presupusul, relatează AFP.

Potrivit unor fragmente din carte, publicate de cotidianul Washington Post (WP), Trump s-a lăudat într-unul dintre cele 18 interviuri, pe care i le-a acordat lui Bob Woodward din decembrie 2019 în iulie 2020, că deţine o nouă armă despre care nu au cunoştinţă nici preşedintele rus Vladimir Putin şi nici preşedintele chinez Xi Jinping.

„Eu am construit un (sistem) nuclear… o armă, am construit un sistem de armament, sisteme de armanent, pe care nu le-a mai avut nimeni în această ţară”, declară preşedintele american, părând să se repete, potrivit acestor fragmente din carte, declaraţii datate la 5 decembrie 2019.

„Avem lucruri pe care nu le-aţi mai văzut niciodată, despre care nu aţi auzit niciodată vorbindu-se”, adaugă Trump.

„Avem lucruri despre care (preşedintele rus Vladimir) Putin şi (chinez) Xi (Jinping) nu au auzit niciodată vorbindu-se. Ce avem noi este incredibil”, dă el asigurări.

Bob Woodward, care a devenit celebru după ce a dezvăuit – împreună cu Carl Bernstein – scandalul Watergate, în anii ’70, scrie în carte că surse neidentificate au confirmat că armata americană are o „nouă armă secretă”.

Însă acestea nu i-au spus despre ce fel de tip de armă este vorba şi s-au declarat surprinse de faptul că Trump a vorbit despre ea.

Experţi au disecat aceste câteva fraze, pentru a încerca să ghicească despre ce armă vorbeşte Donald Trump.

Preşedintele american s-a corectat, pentru că arma nu este, de fapt, nucleară sau pentru că este nucleară şi şi-a dat seama prea târziu?

NOUĂ RACHETĂ HIPERSONICĂ?

Hans Kristensen de la Federation of American Scientists apreciază, pe Twitter, că „este vorba de fapt despre focosul nuclear de putere scăzută W76-2, care era dezvoltat atunci şi care a fost desfăşurat între timp”.

Pentagonul a anunţat la 4 februarie că a desfăşurat, pentru prima oară, această armă nuclară care are o rază explozivă estimată de cinci kilometri – de trei ori mai mică decât bomba de la Hiroshima – la bordul submarinului USS Tennessee, care patrula la Oceanul Atlantic.

Însă, Jeffrey Lewis de la Middlebury Institute consideră că este vorba despre o nouă rachetă hipersonică, pe care Statele Unite sunt pe cale să o dezvolte.

„Modul în care vorbeşte Trump în decembrie 2019 seamănă cu lăudăroşeniile sale din martie 2020 despre o rachetă «super extra» care s-a adeverit a fi hipersonică”, a scris el pe Twitter.

Întrebat la Fox News, consilierul Casei Albe în domeniul securităţii naţionale Robert O’Brien a dat asigurări că preşedintele american nu a vorbit despre o anumită armănucleară.

„Ne aflăm în continuare în vârful tehnologiei şi avem mereu ceva cu care adversarii noştri nu sunt la curent”, a declarat el.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Robert Carver, s-a abţinut să facă vreun comentariu „despre o carte care nu a fost publicată încă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here