Preşedintele ucrainean i-a trimis lui Xi Jinping o scrisoare

Ukrainian President Volodymyr Zelensky, www.president.gov.ua
Ukrainian President Volodymyr Zelensky, www.president.gov.ua

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a scris o scrisoare omologului său chinez, Xi Jinping, invitându-l la „dialog”, a afirmat miercuri soţia sa Olena Zelenska, care a înmânat acest mesaj delegaţiei chineze, prezentă la Forumul de la Davos, informează AFP, citată de Agerpres.

„Este vorba de un gest şi de o invitaţie la dialog”, a declarat Olena Zelenska într-o conferinţă de presă în Elveţia, după ce s-a referit puţin mai devreme la această scrisoare, adăugând că ea „speră sincer că va exista un răspuns la această invitaţie”.

Delegaţia chineză la Davos este condusă de vicepremierul Liu He.

În luna august, preşedintele ucrainean a declarat ziarului South China Morning Post că a „cerut oficial un dialog” cu preşedintele Xi, estimând că acest schimb de opinii ar fi „util”.

China şi Rusia au anunţat în februarie 2022 un parteneriat „fără limite”, chiar înaintea invaziei ruse în Ucraina.

Beijingul doreşte să afişeze o poziţie de neutralitate în acest conflict, strângând totuşi legăturile cu Rusia, în special în domeniul energetic. Dar, potrivit unor observatori, China ar putea fi unul dintre mediatori care să permită găsirea unei soluţii la conflict.

Ministrul chinez de externe, Wang Yo, a invitat în septembrie „toate părţile implicate să împiedice escaladarea crizei”, subliniind îngrijorarea cu privire la consecinţele economice ale conflictului care afectează întreaga planetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here