Peste 360 de milioane de creştini, ”persecutaţi şi discriminaţi” la nivel mondial. O țară îi pedepsește dur pe cei care dețin o Biblie

Sursa: Pixabay

Peste 360 de milioane de creştini au fost ”grav persecutaţi şi discriminaţi” din cauza credinţei lor în 2022 la nivel mondial, iar Coreea de Nord este ţara în care creştinii sunt cei mai persecutaţi, potrivit unui raport al ONG-ului „Open Doors” publicat miercuri, relatează AFP.

ONG-ul protestant publică anual un „indice global” al persecuţiei creştinilor, enumerând toate actele de agresiune, de la „opresiuni zilnice discrete” până la „violenţele cele mai extreme”, potrivit Agerpres.

Între 1 octombrie 2021 şi 30 septembrie 2022, „peste 360 de milioane” de catolici, ortodocşi, protestanţi, baptişti, evanghelici, penticostali etc., din 76 de ţări au fost „grav persecutaţi în lume, adică un creştin din şapte”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Patrick Victor, directorul filialei Open Doors din Franţa.

În ultimii treizeci de ani, „persecuţia s-a extins” şi, în prezent, „în 76 de ţări există o persecuţie puternică (a creştinilor) faţă de cele 40 de ţări” raportate în primul index al ONG-ului din 1993, a subliniat Guillaume Guennec, un reprezentant al ONG-ului. Mai mult, „persecuţiile se intensifică în ţările în cauză”, a adăugat el.

În 2022, 5.621 de creştini au fost ucişi, faţă de 5.898 în anul precedent.

De asemenea, ONG-ul precizează că „4.542 de creştini au fost reţinuţi” (dintre care 1.750 în India), faţă de 4.277 în anul precedent, şi „5.259 de creştini au fost răpiţi” (dintre care 4.726 în Nigeria), faţă de 3.829 în anul precedent.

Numărul total de biserici închise, atacate sau distruse a fost de 2.110, în scădere faţă de 5.110 în 2021.

Având în vedere toate tipurile de persecuţii aplicate, Coreea de Nord a trecut pe primul loc în acest clasament anual, în locul Afganistanului. Ea este urmată de Somalia, Yemen, Eritreea, Libia, Nigeria, Pakistan, Iran, Afganistan şi Sudan.

În Coreea de Nord, o lege adoptată în 2020 prevede că „a fi creştin sau a deţine o Biblie este o infracţiune gravă, sever pedepsită”, potrivit Open Doors. „Multe biserici secrete au fost descoperite, creştinii au fost arestaţi, trimişi în lagăre de prizonieri politici sau executaţi”, potrivit lui Patrick Victor.

În ultimii treizeci de ani, au fost observate trei tendinţe.

„Continentul african este marcat de o creştere a extremismului islamic”, unde în 26 de ţări au loc persecuţii grave, faţă de şapte în 1993.

În plus, „creştinii sunt adesea victimele naţionalismului religios sau ideologic”, adaugă ONG-ul, menţionând China şi India, cu o „explozie de violenţe” împotriva creştinilor şi musulmanilor.

La final, organizaţia deplânge „exodul creştinilor” din Orientul Mijlociu: „acţiunile Statului Islamic au încurajat creştinii să fugă din Irak şi Siria”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here