Preşedintele Xi Jinping reiterează opoziţia Chinei faţă de sancţiunile unilaterale

Preşedintele chinez Xi Jinping a reiterat opoziţia Chinei faţă de sancţiunile unilaterale joi într-un discurs, fără a menţiona direct acţiunile punitive ale Occidentului împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, notează Reuters, citată de Agerpres.ro.

China a criticat în mod repetat sancţiunile occidentale, inclusiv cele împotriva Rusiei, dar a avut grijă să nu acorde asistenţă Moscovei ce ar putea conduce la sancţiuni impuse Beijingului.

Într-un discurs video la conferinţa anuală a Forumului Boao pentru Asia (BFA) pe Insula Hainan din sudul Chinei, Xi a avertizat că „decuplarea” economică şi tacticile de presiune precum întreruperea lanţurilor de aprovizionare nu ar putea funcţiona.

„China ar dori să propună o iniţiativă de securitate globală” care să susţină „principiul indivizibilităţii securităţii”, a spus Xi.

„Ar trebui să menţinem principiul indivizibilităţii securităţii, să construim o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă şi durabilă şi să ne opunem construirii securităţii naţionale pe baza insecurităţii în alte ţări”, a adăugat el.

Rusia insistă ca guvernele occidentale să respecte un acord din 1999 bazat pe principiul „securităţii indivizibile” potrivit căruia nicio ţară nu-şi poate consolida propria securitate în detrimentul altora.

China şi Rusia s-au apropiat din ce în ce mai mult, iar China a refuzat să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care Moscova o numeşte „operaţiune specială”. China a dat vina pentru criza din Ucraina pe expansiunea NATO spre Est.

Xi a spus că sunt necesare eforturi pentru a stabiliza lanţurile de aprovizionare globală, dar a adăugat că economia Chinei este rezistentă şi că tendinţa ei pe termen lung nu s-a schimbat.

Economia Chinei trece printr-o perioadă turbulentă din cauza impactului eforturilor sale agresive de a stopa răspândirea COVID-19, în special în hub-ul economic Shanghai. Xi nu a menţionat criza COVID în China, în timpul discursului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here