Preşedinţia ucraineană neagă orice implicare a Ucrainei în asasinarea Dariei Dughina lângă Moscova

Kievul neagă duminică orice legătură cu moartea jurnalistei şi politologului Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, un ideolog apropiat Kremlinului, în explozia unei maşini, sâmbătă, în apropierea de Moscova, în timpul Războiului rus în Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro.

”Ucraina nu are, fără nicio îndoială, nicio legătură cu explozia de ieri (sâmbătă seara), pentru că noi nu suntem un stat criminal”, subliniază într-o intervenţie televizată un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak.

Sursa foto: News.ro

Daria Dughina, născută în 1992, îşi afişa, la fel ca tatăl său, o susţinere deschisă faţă de invazia rusă a Ucrainei. Ea era vizată de sancţiuni britanice din iulie, iar Londra o acuza de difuzarea online a unor ”dezinformări cu privire la Ucraina”.

PUŞILIN ACUZĂ KIEVUL

Liderul ”republicii populare” de la Doneţk (DNR), autoproclamată de către separatişti proruşi în estul Ucrainei, Denis Puşilin, a acuzat duminică forţele ucrainene de faptul că se află în spatele asasinhării Dariei Dughina.

”Teroriştii regimului ucrainean au încercat să-l lichideze pe Aleksandr Dughin, dar au aruncat-o în aer pe fiica sa”, acuză într-o postare pe Telegram Puşilin.

”În cazul în care pista ucraineană se confirmă (…), iar ea trebuie să fie veririfată de către autorităăţile competente, va fi vorba despre politica terorismului de stat implementată de către regimul de la Kiev”, a reacţionat, într-o postare pe telegram o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Un profesor la Sciences-Po şi la Inalco, Patrick Martin-Genier, declară BFMTV că ”unii îi suspectează pe ucraineni, însă este prea devreme pentru a spune acest lucru”.

El evocă posibilitatea unui atac al unor ”opozanţi interni ai regimului” lui Vladimir Putin, ostili Războiului rus în Ucraina.

ANCHETĂ CU PRIVIRE LA ”OMOR”

Daria Dughina a fost ucisă sâmbătă, ”pe loc”, în explozie, la volanul unei Toyota Land Cruiser.

Sursa foto: News.ro

Vehiculul a explodat şi a luat foc, pe o autostradă, în apropiere de satul Bolşie Viazomi, la aproximativ 40 de kilometri de Moscova, potrivit Comitetului rus de anchetă.

Potrivit anchetatorilor, un dispozitiv exploziv a fost plasat în vehicul, iar totul pare să arate că ”crima a fost planificată în avans şi comandată”.

Sursa foto: News.ro

O anchetă cu privire la ”omor” a fost deschisă.

Aleksandr Dughin, promotorul doctrinei ”eurasiste” – un fel de alianţă între Europa şi Asia sub conducerea Rusiei -, care influenţează extrema dreaptă, inclusiv în Franţa, este vizat din 2014 de sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here