Prezicerile lui Brzezinski despre „marea coaliție” China-Rusia și perioada „întunecării politice” a Occidentului încep să se adeverească

Dacă parteneriatul militar ruso-chinez va continua să se dezvolte, acest lucru va conduce inevitabil la zdruncinarea ordinii internaționale în domeniul securității și va lansa provocări la adresa sistemului alianțelor din regiunea Asia-Pacific și Europa, care sunt orientate spre SUA, scrie The Strategist.   

Redăm analiza integrală, preluată de RADOR:

Trăim într-o epocă în care riscul unui conflict între state continuă să crească. Între cei mai probabili candidați se numără, de obicei, China, o putere în ascensiune, și SUA, o fostă putere dominatoare, aflată în acest moment într-un relativ declin. Pe de altă parte, se vorbește despre un posibil conflict între Rusia și NATO, condus de SUA, scrie Paul Dibb, profesor onorific de studii strategice în cadrul Centrului pentru studii strategice și de apărare de cercetare de pe lângă  Universitatea Națională din Australia, într-un articol pentru publicația The Strategist.

Dar ce se poate spune despre al treilea scenariu? Parteneriatul dintre China și Rusia ar putea lansa o provocare puterii americane. Politologul american Zbigniew Brzeziński (consilier pe probleme de securitate națională al președintelui Jimmy Carter în perioada 1977-1981 – n. trad.) a avertizat asupra faptului că cel mai periculos scenariu pentru SUA îl va constitui „marea coaliție” dintre China și Rusia, „unită nu de ideologie, ci pe resentimente complementare”.

Astăzi am publicat un raport în care sunt analizate concepțiile militare ale Rusiei și Chinei în  secolul al XXI-lea, punctul lor de vedere în ceea ce privește Occidentul și potențialul militar al acestuia, precum și riscurile la care Rusia și China sunt dispuse să recurgă pentru a-și recăpăta  teritoriile așa-numit pierdute, inclusiv Taiwanul și Ucraina. În raport sunt analizate, de asemenea, posibilele acțiuni de răspuns din partea SUA, consecințele pentru întregul Occident în ansamblu (inclusiv Australia) și caracteristica posibilelor conflicte.

China și Rusia își construiesc relații bilaterale din ce în ce mai strânse, mai ales în domeniul militar. Dacă parteneriatul militar ruso-chinez va continua să se dezvolte, acest lucru va duce inevitabil la zdruncinarea ordinii internaționale în domeniul securității, va lansa o provocare sistemului alianțelor orientate spre SUA din regiunea Asia-Pacific și din Europa.

Nu se poate afirma cu toată convingerea că Rusia și China vor forma o alianță oficială, însă țările continuă să-și dezvolte parteneriatul strategic. Rusia și China se completează reciproc din punct de vedere economic, ele reprezintă puteri nucleare continentale și acționează în calitate de puteri militare dominante în propriile regiuni. Rusia și China cred că actuala dezordine existentă în Occident le ajută indirect din punct de vedere geopolitic.

Prin urmare, ce șanse sunt ca Beijingul și Moscova să ajungă la concluzia că este timpul să lansăm o provocare Occidentului și să profităm de vizibila slăbiciune a acestuia? China și Rusia își dau seama foarte bine ce reprezintă puterea militară americană, însă știu, de asemenea, că SUA nu se mai bucură de o incontestabilă superioritate militară în toate domeniile.

În ultima vreme, Rusia și China și-au consolidat parteneriatul, Moscova și-a extins livrările de tehnică militară în China. Forțele militare ale ambelor țări desfășoară manevre comune în Marea Baltică și în Marea Chinei de Est. În luna iulie 2019, bombardiere nucleare chinezești și rusești s-au întâlnit în Asia de Est și au efectuat operațiuni comune de provocare în spațiul aerian revendicat de Coreea de Sud și de Japonia.

Pe fondul recesiunii economice treptate din Rusia și a creșterii rapide a Chinei, ar fi de așteptat ca Moscova să susțină eforturile Occidentului de a echilibra activitatea economică a Chinei și să nu înceapă să le submineze. Cu toate acestea, au apărut numeroase dovezi că Rusia și China continuă să-și consolideze legăturile, lucru ce ar putea avea în mod evident pentru Occident consecințe geopolitice negative.

Nu există nicio îndoială că sporirea capacităților militare ale ambelor țări atestă faptul că o pregătire tot mai serioasă pentru un conflict cu Occidentul. Dezvoltarea vertiginoasă a potențialului militar al Chinei și reformarea serioasă a Forțelor Armate ale Rusiei se petrec în momentul în care SUA nu sunt capabile să ducă două mari războaie regionale în același timp. SUA se străduiesc să păstreze dispunerea favorabilă a forțelor în regiunea Indo-Pacific și în Europa, însă cu timpul Statelor Unite le va fi tot mai greu să rezolva această sarcină, ținând cont de puterea crescândă a Chinei în Asia și creșterea puterii militare a Rusiei în Europa.

Occidentul intră în perioada marii întunecări politice a rațiunii. Obsesia Statelor Unite de sine și încercările de a face „America din nou mare” deschid pentru China și Rusia noi oportunități geopolitice.

Posibilele consecințe pentru Australia sunt legate nu numai de pericolul unui conflict armat cu participarea Chinei și a Rusiei împotriva Occidentului. O serie de conflicte din regiunea Asia-Pacific ar putea afecta în mod direct Australia. Pentru Australia mai există o problemă importantă: livrările de armament rusesc modern în China ar putea submina tradiționalele nostre avantaje tehnologice. Prezența tot mai mare a Chinei și a Rusiei în regiunea noastră – regiune care are o importanță strategică de prim rang – ar trebui privită cu mai multă seriozitate, mai ales dacă Moscova și Beijingul vor începe să-și coordoneze activitatea.

Avertizarea lui Zbigniew Brzeziński în legătură cu faptul că cel mai periculos scenariu pentru securitatea SUA o va constitui crearea „marii coaliții” dintre China și Rusia, se transformă vertiginos într-un factor geopolitic.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here