Prim-miniştrii din trei țări au ajuns la Kiev

Prim-miniştrii Poloniei, Republicii Cehe şi Sloveniei au sosit marți seară la Kiev. Anunţul a fost făcut de premierul polonez Mateusz Morawiecki pe reţele sociale, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Aici, în Kievul răvăşit de război, se face istorie”, a scris Morawiecki pe Twitter, în timp ce posta fotografii cu adjunctul său Jaroslaw Kaczynski, precum şi cu premierul ceh, Petr Fiala, şi omologul lor sloven, Janez Jansa, la o masă cu o hartă a Ucrainei, relatează DPA, citată de Agerpres.

UE susţine Ucraina, care poate conta pe ajutorul prietenilor săi – acesta este mesajul pe care l-am adus astăzi la Kiev”, a continuat şeful guvernului polonez, făcând un apel pentru a „pune capăt tragediei” pe care o trăieşte Ucraina.

Trebuie să oprim această tragedie cât mai curând posibil”, a declarat Morawiecki la sosirea în capitala ucraineană, potrivit agenţiei poloneze de presă PAP, preluată de EFE.

Acest război este rezultatul acţiunilor unui tiran crud care atacă civili, bombardează oraşe şi spitale din Ucraina”, a scris liderul polonez pe contul său de Facebook, făcând aluzie la preşedintele rus Vladimir Putin.

Și premierul ceh, Petr Fiala, a scris despre vizita la Kiev pe reţele de socializare, informează Reuters şi AFP.

Scopul vizitei este de a confirma sprijinul fără echivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, a spus Fiala. „Obiectivul acestei vizite este, de asemenea, de a prezenta un pachet larg de sprijin pentru Ucraina şi pentru ucraineni”, a spus premierul ceh.

Cei trei premieri au călătorit cu trenul până la Kiev, pentru a discuta cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu premierul Denis Şmihal. Călătoria a fost convenită în prealabil cu liderii UE la summitul informal de la Versailles de săptămâna trecută, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi reprezentanţi ai guvernului american au fost, de asemenea, informaţi cu privire la această călătorie, potrivit sursei guvernamentale poloneze.

Sursa foto: Mateusz Morawiecki /Twitter

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here