Primarul Capitalei anunţă că a fost contestată amenda de 35 milioane euro dată de Poliţia Locală proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR / N. Dan: O să ne apărăm în instanţă

Foto: INQUAM/George Călin

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a precizat că amenda de 35 milioane de euro aplicată de către Poliţia Locală proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR a fost contestată. Edilul general a adăugat că PMB se va apăra în instanţă şi a mai spus că este convins de faptul că autoritatea locală are dreptate, informează News.ro.

„O să ne apărăm, evident. Ne-am pregătit pentru asta, iar în acel litigiu, în care se va contesta amenda, o să avem nevoie şi de organizaţiile neguvernamentale din zonă şi de oameni de acolo, care să ne susţină poziţia, ca martori. Cred cu convingere că avem dreptate. Acum, ce-o să spună instanţa… Eu sunt optimist că o să înţeleagă argumentele noastre. Dar eu, ca persoană, sunt convins că aceasta este interpretarea: acolo era un spaţiu verde, adică era iarbă şi copaci şi oamenii se puteau plimba pe acolo. Acum este o suprafaţă nivelată. Este o diferenţă între a fi un teren cu iarbă şi copaci, spaţiu verde şi un teren nivelat pe care poţi să pui orice. În opinia mea fermă, acela era un teren amenajat ca spaţiu verde, căruia i s-a schimbat destinaţia”, a afirmat Nicuşor Dan, marţi într-o conferinţă de presă la sediul Primăriei Capitalei.

El a mai precizat că organizaţiile de mediu care atacau în instanţă, în trecut, planuri urbanistice zonale sau autorizaţii de construire care afectau spaţii verzi sunt mult mai prudente în a iniţia astfel de acţiuni. Dan a mai explicat că fenomenul se întâmplă din cauză că aceste organizaţii au început să fie „urmărite în instanţă” şi s-a cerut desfiinţarea acestora ori sume mari de bani.

„Din păcate, suntem în situaţia în care cele 10-12 ONG-uri de mediu care mai atacau fie PUZ-uri, fie autorizaţii care afectau spaţii verzi au început să fie urmărite în instanţă, să li se solicite fie desfiinţarea, fie membrilor lor să li se ceară zeci, sute şi uneori milioane de lei, pentru simplul fapt că au îndrăznit să atace dezvoltatorii imobiliari. Şi atunci ele au devenit mult mai prudente în a face acţiuni împotriva autorităţilor şi dezvoltatorilor care pot să le ceară cheltuieli de judecată, ceea ce, pentru democraţia din România, este extrem, extrem de grav. Pe de o parte, există dezvoltatori speculativi, care au investiţii speculative, nocive pentru oraş, de miliarde de euro. Pe partea cealaltă, nu există fonduri care să ajute tipul acesta de acţiuni”, a mai explicat edilul general

Nicuşor Dan a reamintit despre faptul că o situaţie similară a fost şi în cazul terenului retrocedat din Parcul IOR, în contextul în care au fost iniţiate „zeci de acţiuni în instanţă” împotriva primarului general sau a consilierilor locali.

„Doamna Cocor, după cum ştiţi, face zeci de acţiuni împotriva mea, împotriva consilierilor, împotriva oricui şi cere sute de mii de lei, milioane de lei. Şi, atunci, ONG-urile cu care m-am întâlnit au ezitat să facă o acţiune. Ele au sperat, ca şi mine, că acţiunea prefectului este serioasă şi au aşteptat să vadă ce se întâmplă cu ea. Acum o să ne întâlnim din nou, să vedem care este planul lor”, a conchis Dan.

Pe 31 octombrie, primarul Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că Poliţia Locală a dat o amendă proprietarului din Parcul IOR, în sumă de 35 de milioane de euro, pentru schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde. Despre acţiunea prefectului Capitalei de a ataca în instanţă retrocedarea Parcului IOR, Nicuşor Dan a spus că are puţine şanse de reuşită şi a dat ca exemplu acţiunea prefectului Toni Greblă, din umă cu un an şi jumătate, când a atacat actele de retrocedare pentru parcul Bordei şi instanţa le-a respins ca tardive.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here