Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunță că dorește să schimbe numele rusesc al unui parc din acest sector, Parcul Fiodor Tolbuhin . „Voi cere cu insistență Consiliului General să voteze schimbarea denumirii acestui parc. Avem nenumărate alte simboluri istorice valoroase pe care am putea să le promovăm. Istoria poporului roman înseamnă mult mai mult decât era de tristă amintire din perioada comunistă”, anunță Mihaiu.


„Regimul comunist a făcut tot ce a putut să șteargă cu buretele toate valorile anterioare și le-a înlocuit cu simboluri PCR-iste.

Recuperarea identității e un proces greu și de durată. Chiar și azi mai avem un astfel de exemplu în Sectorul 2. Parcul Fiodor Tolbuhin poartă numele unui general rus care nu s-a limitat la eliberarea României de fascism. Aceeași armată condusă de el a contribuit decisiv la instaurarea regimului comunist.

Voi cere cu insistență Consiliului General să voteze schimbarea denumirii acestui parc. Avem nenumărate alte simboluri istorice valoroase pe care am putea să le promovăm. Istoria poporului roman înseamnă mult mai mult decât era de tristă amintire din perioada comunistă. Trebuie să ne regăsim adevărată identitate și astfel să mai închidem niște răni rămase deschise de prea mult timp.

Pentru a porni dezbaterea publică v-aș da câteva exemple mult mai potrivite:

  1. Parcul Eftimie Predoleanu, un nume care, din păcate, azi nu mai e suficient de cunoscut. Eftimie Predoleanu a fost unul dintre cei mai apreciați comercianți de la începutul secolului trecut. Era renumit pentru etica sa de muncă și pentru organizarea magazinului său. A fost cel care în 1928 a înființat ‘Frontul Negustoresc Obor’. Atât el, cât și cei din asociația sa, au fost persecutați în timpul regimului comunist și după Revoluție. De la arestarea să din timpul manifestațiilor de la piața Palatului în ’45 până la mutarea și redenumirea monumentului istoric (Crucea Negustorilor) ridicat de ei în anul 1877 în Piață Obor. Eftimie Predoleanu e un simbol cultural pentru Sectorul 2, dar este mult prea puțin cunoscut.
  2. Parcul Mircea Eliade care a copilărit în zona Mătăsari. Aici era casa bunicilor săi. Aici a mers la școală în clasele primare. Și tot aici se află casa care l-a inspirat pentru nuvela ‘La Țigănci’. În apropierea parcului a avut sediul și editura Cugetarea, unde au fost publicate o parte din cărțile sale – Maitreyi și Nuntă în cer. Viața lui Mircea Eliade e strâns legată de zona respectivă și puțini oameni mai știu acest lucru.
  3. Parcul Mătăsari pentru că e localizat în cartierul în care locuiau negustorii care vindeau mătăsuri în Obor, iar azi zona respectivă a redevenit un punct cultural important cu un potențial de creștere fantastic.

Variante ar fi multe și toate ar trebui să intre în dezbatere publică. Schimbarea numelui respectiv a mai fost de curând în discuție, dar după ce ambasada rusă s-a împotrivit, demersul a eșuat.

Eu nu pot lăsa lucrurile așa. Cred că această decizie aparține comunității și atât”, a scris Mihaiu pe Facebook.

Moscova a reacționat de fiecare dată cu furie când autoritățile din fostele state comuniste au decis să schimbe denumirile rusești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here