Primele maimuțe bipede au apărut în Europa, nu în Africa. Descoperirea care dă peste cap evoluția omului

sursa: Universitatea din Tubingen

Danuvius guggenmosi, sau Udo pentru prieteni, poate da peste cap tot ce se știa până acum despre evoluția omului. Udo este o nouă specie de maimuță, descoperită recent în landul Bavaria din Germania și care putea merge în două picioare. Partea revoluționară este că fosilele au o vechime de aproape 12 milioane de oameni, în condițiile în care savanții erau convinși că primele primate bipede au apărut acum 5-7 milioane de ani în Africa, nicidecum în Europa.

Danuvius guggenmosi, sau Udo sursa: Universitatea din Tubingen
Udo când era în viață, acum 11,6 milioane de ani sursa: Universitatea din Tubingen

„Această descoperire făcută în sudul Germaniei este o nouă piatră de hotar în paleoantropologie, deoarece pune la îndoială ceea ce știam înainte despre evoluția hominidelor (oameni, cimpanzei, gorile și urangutani, n.red.)” a spus prof. Madelaine Böhme de la Universitatea din Tubingen, cea care a condus echipa de cercetători care a făcut descoperirea, potrivit unui comunicat al universității.

Scheletul găsit este destul de bine păstrat și include oase ale picioarelor, vertebre, degete de la mâini și de la picioare.

sursa: Universitatea din Tubingen
sursa: Universitatea din Tubingen

„Spre surprinderea noastră, unele oase arată mai mult ca cele ale oamenilor decât ale maimuțelor” a spus aceeși prof. Madelaine Böhme

Potrivit oamenilor de știință, Danuvius guggenmosi putea să se cațere în copaci dar și să meagă în două picioare pe crengi. Asta răstoarnă o altă paradigmă, deoarece până acum se credea că mersul biped a apărut după ce strămoșii oamenilor au început să stea mai mult la sol decât în arbori.

În baza analizelor, savanții au concluzionat că Udo avea cam un metru înălțime și 31 de kilograme. Femelele speciei erau mai ușoare.

Omul modern, Homo Sapiens, se crede că a apărut acum circa 350.000 de ani. Prin comparație, Danuvius guggenmosi are aproape 12 milioane de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here