Primele tancuri Leopard 2, livrate de Polonia, au ajuns în Ucraina

Sursa: Twitter/Juliusz Sabak

O primă livrare de tancuri Leopard 2 din Polonia a ajuns în Ucraina, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului polonez al Apărării, informează CNN, potrivit News.ro.

„Confirmăm că, la reuniunea de vineri a Consiliului de Securitate Naţională, domnul Mariusz Błaszczak, viceprim-ministru, ministru al apărării naţionale, a anunţat că primele tancuri Leopard poloneze au fost livrate Ucrainei”, a declarat purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării de la Varşovia.

Ulterior, premierul polonez Mateusz Morawiecki, care se află la Kiev pentru a marca un an de la invazia rusă, a precizat că este vorba despre patru tancuri Leopard.

Morawiecki, care s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski a precizat într-o conferinţă de presă comună că Polonia va furniza în curând şi alte tancuri Leopard, precum şi mai multe tancuri T-72 din epoca sovietică, modernizate.

„Europa vă stă alături. Cu siguranţă nu vă vom părăsi, vom sprijini Ucraina până la victoria totală asupra Rusiei”, a spus Morawiecki, citat de The Guardian.

Polonia a declarat că va livra în total 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei în „următoarele două sau trei săptămâni”, după ce pregătirea trupelor ucrainene va fi finalizată.

O mare parte din această pregătire a avut loc în vestul Poloniei, la Swietoszow, în apropiere de graniţa cu Germania. Soldaţii ucraineni au făcut un curs intensiv de utilizare a tancurilor dorite atât de mult de Kiev.

Germania a aprobat luna trecută exportul tancurilor Leopard 2, pe care le produce.

Experţii consideră că tancurile Leopard 2 ar putea face o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte capacitatea Ucrainei de a rezista şi de a respinge atacurile ruseşti.

„Leopard 2 este un tanc de luptă principal modern, bine protejat, cu senzori buni”, a declarat pentru CNN Jack Watling, cercetător senior în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute (RUSI). „A fost proiectat iniţial pentru a fi folosit de către recruţi şi, prin urmare, este mai simplu de manevrat în luptă decât alte modele NATO, cum ar fi Challenger 2. Există, de asemenea, o linie de producţie existentă pentru a menţine tancurile Leopard 2 aprovizionate cu piese de schimb”, a arătat expertul.

SUA anunţă un nou ajutor militar de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here