Primul caz de coronavirus depistat în probele luate din ochii unui copil

Primul caz de SARS-CoV-2 a fost identificat în probe luate din ochii unui copil care a stat mult timp în preajma unui adult infectat cu coronavirus. Acest caz arată că transmiterea virusului prin lacrimi este ”teoretic posibilă”, potrivit Mediafax.

Cazul copilului în ai cărui ochi a fost depistat SARS-CoV-2 este subiectul unui studiu realizat de medici și cercetători de la San Matteo Polyclinic Foundation din Pavia și publicat în ”European Journal of Ophthalmology”. Este vorba despre un copil de 11 ani, din Italia, care a fost trimis la clinica pediatrică San Matteo pentru investigații medicale, în urma unor contacte îndelungate și strânse cu un membru al familiei care avea Covid-19.

Descoperirea arată că transmiterea virusului prin lacrimi este ”teoretic posibilă”, dar ”încă nu este clar dacă poate fi considerată o cale importantă pentru răspândirea Covid-19”, spun specialiștii din Pavia, citați de cotidianul ”La Repubblica”.

Directorul clinicii pediatrice unde a fost internat copilul, Gianluigi Marseglia, a declarat că acesta era asimptomatic, însă analizele de sânge au arătat o ușoară creștere a valorilor transaminazelor, iar examinarea cu ultrasunete a plămânilor a scos la iveală o ușoară neregularitate pleurală. Astfel, i s-a făcut un test nazofaringian, care a rezultat pozitiv la Covid-19.

Medicii au decis să îl țină sub observație, iar la câteva zile după internare, copilul s-a plâns de arsuri la ochi, ceea ce i-a determinat pe medici să ceară o evaluare oftalmologică. În probele luate din ochi a fost identificat Sars-CoV-2.

În perioada 26 martie – 1 mai 2020 – a declarat un oftalmolog – în clinică au fost evaluate 8 cazuri cu tampoane conjunctivale. Sars-CoV-2 a fost identificat în toate probele luate din nas, în timp ce un singur eșantion conjunctival a ieșit pozitiv.

Din câte știm, acesta este primul raport privind identificarea Sars-CoV-2 în probele de ochi la un pacient pediatric cu simptome, dar fără semne de implicare oculară. Cu toate acestea, deși transmiterea prin lacrimi este teoretic posibilă, nu este deocamdată clar dacă acest lucru poate fi considerat o cale importantă pentru răspândirea Covid-19.

Aceste date extind în continuare spectrul de organe afectate de infecție și subliniază importanța protecției ochilor pentru lucrătorii din domeniul sănătății”, a spus Fausto Baldanti, șeful Laboratorului de Virologie Moleculară San Matteo.

Copilul a fost externat din spital la 12 zile de la internare și pus în carantină până la obținerea rezultatelor negative ale testelor nazale și oculare.

1 COMENTARIU

  1. In loc să faceți propagă pentru vaccinarea populației,voi îi dați într-una cu cazuri care mai de care. …ba da in căcat nu s-au găsit urme de covid???…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here