Procesul în care Harvey Weinstein este acuzat de agresiune sexuală începe luni la New York

harvey weinstein
Foto: captura video/YouTube

Producătorul de cinema american Harvey Weinstein este aşteptat luni, la New York, la începerea procesului său ultramediatizat pentru agresiune sexuală, la doi ani de la izbucnirea scandalului care a născut mişcarea #MeToo, informează AFP.

După dezvăluirile cotidianului The New York Times, la 5 octombrie 2017, mai mult de 80 de femei, inclusiv celebrităţi precum Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie sau Léa Seydoux, l-au acuzat pe fostul magnat hollywoodian în vârstă de 67 de ani că le-a hărţuit sau agresat sexual. 

Dar procesul nu le priveşte direct decât pe două dintre ele, din cauza dificultăţii de a construi un dosar penal fără probă materială şi fără martori, bazându-se pe acuzaţii care sunt aduse după foarte mulţi ani. 

Fosta asistentă de producţie Mimi Haleyi afirmă că Harvey Weinstein a agresat-o sexual în apartamentul ei din New York în iulie 2006.

A doua presupusă victimă, a rămas anonimă, l-a acuzat de viol în martie 2013 în camera unui hotel, tot la New York.  

Acuzaţia a fost modificată în august pentru a o include şi pe actriţa Annabella Sciorra, care afirmă că a fost agresată sexual de Weinstein în 1993.               

Dacă faptele care o privesc sunt prescrise, trebuie să permită acuzării să susţină un comportament sexual de „prădător”, care poate duce la perpetuarea comportamentului producătorului. 

O condamnare a fostului patron al studioului Miramax va fi o victorie majoră pentru mişcarea care combate hărţuirea sexuală şi discriminarea la Hollywood şi în afara sa. 

Căci, la mai mult de doi ani de la naşterea #MeToo, dacă numeroşi bărbaţi puternici denunţaţi de această mişcare au căzut în dizgraţie, cvasi-totalitatea a scăpat de urmăriri penale.            

Singurul proces pe rol este al cântăreţului R. Kelly, inculpat anul trecut de o serie de agresiuni sexuale asupra unor femei, unele minore.       

În septembrie 2018, actorul american Bill Cosby a fost condamnat la o pedeapsă minimă de trei ani de închisoare, dar urmărirea a fost iniţiată la sfârşitul lui 2015, înainte de valul post-Weinstein.

Judecătorul de Stat James Burke a acceptat ca actriţa în vârstă de 59 de ani, care pretinde că a fost violată de acuzat în perioada 1993-94, să depună mărturie la proces. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here