Curtea de Apel Cluj a menţinut soluţia anterioară dată de Tribunalul Cluj privind anularea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectul minier cu cianuri de la Certej dezvoltat de compania Deva Gold, informează reţeaua de activism de mediu Mining Watch România, într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, decizia Curţii de Apel Cluj este definitivă.

PUZ-ul proiectului minier Certej a fost aprobat de către Consiliul Local Certeju de Sus, prin HCL 11/2010. Instanţa de fond a constatat că emitentul a încălcat grav şi procedurile de consultare cu publicul, precum şi procedurile de consultare cu alte autorităţi competente să emită avize de specialitate, cum ar avizul de gospodărire a apelor„, notează Mining Watch România.

Proiectul minier Certej, din comuna Certeju de Sus, judeţul Hunedoara, este propus de Eldorado Gold, companie canadiană de aur low cost ce intenţionează să deschidă prima mină de suprafaţă cu cianuri din România, menţionează sursa.

Zăcământul de la Certej este deţinut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80% din acţiuni) şi compania de stat Minvest Deva (20% din acţiuni).

Proiectul se confruntă cu o opoziţie puternică din partea organizaţiilor de protecţie a mediului, atât naţionale cât şi internaţionale. Iazurile de decantare au proiectate baraje din anrocamente de 169 metri, respectiv de 70 de metri înălţime, reprezentând motive de îngrijorare, deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocşa Mică şi Certej”, susţine Mining Watch România.

Reprezentantul reţelei de protecţie a mediului, Roxana Pencea Brădăţan, a apreciat că decizia Curţii de Apel Cluj blochează pe termen nedeterminat proiectul minier de la Certej.

Decizia invalidează toate actele obţinute de Deva Gold din 2010 până în prezent în baza acestui PUZ, de la acordul de mediu, la autorizaţii de construire. Practic, proiectul dezastruos pentru mediu este blocat pe termen indefinit”, a comentat ea.

Potrivit comunicatului, „instanţa nu a putut ignora rapacitatea, lipsa de transparenţă şi de analize serioase privind impactul asupra mediului de care a dat dovadă compania minieră, motiv pentru care acum Deva Gold nu mai poate desfăşura niciun demers pentru proiectul Certej”.

„(…) În ultimii ani, operatorul minier de la Certej a părut de neoprit. Rând pe rând, compania-mamă Eldorado Gold a acaparat nu mai puţin de şapte perimetre miniere în Munţii Metaliferi, cu intenţia de a dezvolta o imensă exploatare de suprafaţă cu cianuri. Dacă planul companiei ar reuşi, exploatarea şi distrugerea ar fi duble faţă de ce ar fi însemnat controversatul proiect Roşia Montană„, se menţionează în document.

Mining Watch România este reţeaua de monitorizare a proiectelor miniere, fondată de activişti ai campaniei Salvaţi Roşia Montană. În ceea ce priveşte proiectul minier cu cianuri de la Certej, Mining Watch s-a alăturat comunităţii locale în eforturile ei de a verifica legalitatea proiectului minier. Printre demersurile întreprinse se numără oprirea organizării de şantier a Deva Gold în 2014 sau suspendarea procedurii de scoatere a celor 56 de hectare de pădure din Fondul Forestier Naţional în 2018. Activitatea reţelei este susţinută din donaţii individuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here