Procurorii americani acuză China că ascunde o spioană în consulatul din San Francisco

Procurorii federali încearcă să dea de urma unui cercetătoare chineze care a intrat ilegal pe teritoriul SUA după ce a mințit în ceea ce privește legăturile ei cu armata chineză. Americanii acuză că ea este ascunsă de China în consulatul din San Francisco, relatează CNN.

Informația vine pe fondul închiderii consulatului chinez din Houston.

Procurorii federali americani acuză că Tang Juan, cercetătoare din domeniul biologiei, a mințit în ce privește legăturile ei cu armata chineză pentru a putea pătrunde pe teritoriu american. De atunci, ar fi încercat să scape de arest ascunzându-se la în clădirea consulatului Chinei din San Francisco.

Tang a fost acuzată în data de 26 iunie de fraudarea vizei pentru intrarea pe teritoriul american, conform documentelor oficiale.

Procurorii spun că Tang Juan a ascuns legăturile sale cu armata chineză în aplicația ei pentru a obține viza, dar investigatorii au descoperit fotografii cu ea în uniformă militară chineză. Ea ar fi fost angajată ca cercetătoare la o universitate militară medicală, de asemenea, conform acelorași surse.

În timpul unui interviu cu agenți FBI în data de 20 iunie, Tang a negat că a făcut parte din armata chineză și a susținut că nu cunoștea ce reprezentau însemnele de pe uniforma sa. Procurorii spun că au găsit, ulterior, noi dovezi care atestă legăturile dintre cercetătoare și armata Chinei.

Tang ar fi fugit, după acest interviu, și s-ar fi ascuns la consulatul din San Francisco, acolo unde FBI crede că se află și în acest moment. Procurorii spun că există și alți numeroși cercetători chinezi care afirmă că sunt parte a unui program de cercetare și care mint în legătură cu adevăratele lor intenții pentru a pătrunde pe teritoriu american.

„Avem dovezi că cel puțin în unul dintre aceste cazuri un cercetător militar a copiat sau a furat informații din instituțiile americane la ordinele superiorilor lor militari din China. Există, de asemenea, dovezi că guvernul chinez îi instruiește pe acesti indivizi să distrugă probe și își coordonează eforturile pentru a putea apoi să îi scoată din SUA”, susțin procurorii federali.

Context

China a anunţat miercuri că a fost forţată de SUA să-şi închidă consulatul din Houston, decizie calificată de Beijing drept o „provocare”.

„Este vorba de o provocare politică lansată unilateral de partea americană, care încalcă grav dreptul internaţional”, a denunţat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze Wang Wenbin.

„China condamnă ferm această acţiune scandaloasă şi nejustificată”, a subliniat purtătorul de cuvânt, care a ameninţat de asemenea Washingtonul cu „represalii”.

Acesta nu a precizat motivul invocat de administraţia preşedintelui american Donald Trump pentru închiderea consulatului.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Morgan Ortagus a explicat miercuri într-un comunicat că a fost ordonată închiderea consulatului „pentru a proteja proprietatea intelectuală americană şi informaţiile private americane”.

Potrivit unor media din Houston, marţi seara pompierii au fost chemaţi să intervină la consulat după ce nişte documente ar fi fost arse în curtea clădirii.

Poliţia din Houston a transmis pe Twitter că s-a văzut o degajare de fum, dar că forţele de ordine „nu au fost autorizate să intre” în incinta consulatului.

China are cinci consulate în Statele Unite, cel din Houston, statul Texas fiind deschis în 1979 şi având înscrişi în registre 900.000 de cetăţeni chinezi.

Decizia SUA intervine pe fondul exacerbării tensiunilor dintre cele două puteri, pe mai multe fronturi – de la controversata lege a securităţii naţionale din Hong Kong până la acuzaţii de spionaj şi situaţia drepturilor omului în regiunea Xinjiang. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here