Procurorii austrieci îl investighează pe cancelarul Sebastian Kurz sub suspiciunea de corupţie

Cancelarul austriac Sebastian Kurz este investigat sub suspiciunea că a utilizat fonduri guvernamentale pentru a-şi asigura o acoperire mediatică favorabilă, a anunţat miercuri Parchetul, după ce la sediul partidului conservator aflat la putere şi în mai multe birouri ale colaboratorilor săi au fost efectuate percheziţii, relatează Reuters, AFP şi DPA.

„Sebastian Kurz şi alţi nouă suspecţi, precum şi trei organizaţii” fac obiectul unei anchete pentru diverse infracţiuni de corupţie legate de acest dosar, a precizat Parchetul pentru afaceri economice şi corupţie (WKSTA) într-un comunicat.

În cursul dimineţii a avut loc o serie de percheziţii, care au vizat printre altele sediul Partidului Popular Austriac (ÖVP), cancelaria şi Ministerul de Finanţe, scrie Agerpres.

Potrivit DPA, anchetatorii au căutat e-mailuri datând încă din 2016 precum şi dispozitive de stocare a datelor, precum severe, telefoane mobile şi laptopuri. Cercul apropiat al colaboratorilor a fost afectat – precum un purtător de cuvânt, un consilier media şi principalul său strateg – existând suspiciunea că au folosit metode ilegale în drumul lor spre putere.

Între 2016 şi 2018 „resursele ministerului au fost utilizate pentru a finanţa sondaje de opinie parţial manipulate care serveau unui interes politic exclusiv partizan”, estimează Parchetul.

În această perioadă Sebastian Kurz nu era încă cancelar, dar participa la guvernare. Potrivit procurorilor, un grup media ar fi primit „plăţi” în schimbul publicării acestor anchete de popularitate.

Compania în cauză a fost identificată în mai multe media austriece ca fiind tabloidul Österreich.

„În niciun moment nu a existat o înţelegere între grupul media ÖSTERREICH şi Ministerul de Finanţe privind plata unor sondaje prin reclame”, a reacţionat grupul.

Sebastian Kurz face deja obiectul unei anchete pentru false declaraţii în faţa unei comisiei parlamentare privind corupţia, dar nu este inculpat în acest stadiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here