Procurorii din Parchetul General au deschis la Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție două dosare de revizuire a unor sentințe definitive, căi extraordinare de atac, în două dosare mediatizate: cel în care fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță a fost achitat definitiv alături de șefi ai politiei și parchetelor din Prahova și cazul Romsilva – în care sunt judecați foștii deputați Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam și a fost achitat definitiv Tudor Chiauriu, informează ziare.com.

Miza celor două dosare este ca apelurile DNA din aceste procese să fie judecate. Asta după ce fostul procuror-sef al Secției pentru Investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), denumită Secția Specială, Gheorghe Stan, în prezent judecător la Curtea Constituțională, a retras aceste apeluri.

Sunt cazuri care au scandalizat opinia publica în 2019. În iulie 2020, Curtea Constituțională a României a decis că este neconstituțional dreptul SIIJ de a retrage apelurile în dosarele DNA în care sunt judecați magistrați.

Asociația de procurori „Inițiativă pentru Justiție” îi solicita, în iulie 2019, procurorului-general al României să analizeze necesitatea revizuirii deciziilor penale pronunțate de Înalta Curte în toate cauzele în care instanță a luat act de retragerea apelurilor.

Dosarele în care procurorii cer revizuirea achitărilor din dosarul lui Sebastian Ghita ( 2689/1/2020) și din cazul Romsilva-Viorel Hrebenciuc (2687/1/2020) au fost înregistrate pe 8 octombrie 2020 la Completul de 5 judecători de la Înalta Curte.

Condițiile revizuirii

Exista însă o mică problemă procedurală, deoarece Codul de procedură penală permite revizuirea – cale de atac extraordinara numai în favoarea persoanei condamnate. Așa că au pus în discuție sesizarea Curții Constituționale cu unul din articolele privind cazurile de revizuire.

Practic, că motiv de revizuire este invocata prevederea de la articolul 453, alineatul 1), litera f): „hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legala ce a fost declarata neconstitutionala după ce hotărârea a devenit definitiva, în situația în care consecințele încălcării dispoziției constituționale continua să se producă și nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunțate.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com că problema procurorilor este alineatul 3, din articolul 453: „Cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) și f) pot fi invocate că motive de revizuire numai în favoarea persoanei condamnate.”

Așa că la Completul de 5 judecători s-au format doua dosare care urmează să pună în discuție aceste excepții de neconstitutionalitate: 2689/1/2020/a1 și 2687/1/2020/a1.

Cazurile

În cazul lui Sebastian Ghita, toți inculpații din acest dosar au fost achitați definitiv. Decizia a fost dată cu majoritate de voturi. Unul dintre judecători, Geanina Arghir, a opinat în sensul admiterii unei cereri a DNA de continuare a procesului doar pe infracțiunea de șantaj de care era acuzat Sebastian Ghiță, în cazul afaceristului Theodor Berna.

Cinci inculpați din dosarul Romsilva, achitați în faza de fond a procesului, au scapăt definitv de problemele penale, după ce Înalta Curte a admis cererea sefului Secției Speciale, Gheorghe Stan, de retragere a apelurilor DNA. Printre aceștia se numără fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu și fostul sef Romsilva Adam Craciunescu.

Procesul continua pentru alti 11 incupati condamnați în faza de fond la pedepse intre 2 și 3 ani de închisoare. Procurorul nu poate însă să puna concluzii pentru majorarea acestor sentințe. Dintre inculpați îi remarcăm pe foștii deputați PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, Andrei Hrebenciuc sau prințul Gheorghe Paltin-Sturdza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here