Inquam Photos / Octav Ganea

80 de lăutari, muzicanți și interpreți de figurație sunt cercetați de procurori pentru că, în perioada pandemiei, ar fi încasat ajutoare, folosindu-se de “falsuri grosolane“, anunță Pro Tv.

Grupul masiv de artiști ar fi primit ajutor de stat, susținând că activitatea lor a fost întreruptă forțat, urmare a restricțiilor din perioada pandemiei. 

Însă Agenția de Plăți și Inspecție Socială București (APIS) a început să verifiice dosarele cu ajutoare plătite în acea perioadă și a descoperit falsuri grosolane. 

„Se atestă în mod mincinos că cele 80 de persoane fie au prestat anterior stării de urgență servicii artistice, fie urmau să presteze servicii artistice care nu au mai avut loc din cauza stării de urgență sau a stării de alertă”, a declarat Radu Călin, purtător de cuvânt al APIS. 

Din martie și până în ianuarie, fiecare lăutar sau interpet ar fi încasat lunar cate 4-4.500 de lei, iar mai bine de un sfert din bani ar fi ajuns la cei patru intermediari care s-au ocupat de acte.

Au avut loc percheziții, în urma cărora au fost ridicate contractele suspectate a fi false.

În plus, poliţiştii au observat că în spaţiul public au apărut imagini în care cei vizaţi cântau la petreceri şi luau bani, deşi declaraseră că nu au niciun venit.

Intermediarii acestor plăți frauduloase au fost puși sub acuzare pentru două capete de acuzare: înșelăciune și falsuri în înscrisuri sub semnătură privată. Trei dintre ei au fost plasați sub control judiciar.

Prejudiciul este estimat la 3,2 milioane de lei și va fi acoperit și de intermediari, dar mai ales de la beneficiari, arată Pro Tv.

Fraudele au avut loc în București, Dâmbovița și Prahova.

Sursa: Newsweek.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here