Profesorul francez decapitat primise amenințări cu câteva zile înainte de a fi ucis

Profesorul de istorie și geografie decapitat vineri în regiunea pariziană Conflans Sainte-Honorine primise amenințări în zilele precedente, după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed, scrie BBC, citând presa franceză. Asasinul este un tânăr rus de origine cecenă, de 18 ani, care primise permis de ședere în Franța în luna martie.

Profesorul de 47 de ani se numea Samuel Paty și preda istorie și geografie la școala din Conflans Sainte-Honorine, o comună din suburbiile Parisului, aflată la aproximativ 25 km nord-vest de centrul capitalei Franței.

El a fost decapitat vineri după-masă pe stradă de un atacator care ulterior a murit împușcat de polițiști. Momentele de groază au fost surprinse de un martor care se afla la o distanță sigură de locul faptei.

Poliția afirmă că atacatorul, care avea asupra lui un cuțit de bucătărie, este un tânăr de 18 ani, de origine cecenă. El a fost urmărit de polițiști pe stradă și, pentru că nu a vrut să se predea, devenind chiar amenințător, a fost împușcat. Poliția a tras de nouă ori asupra lui. Atacatorul ar fi strigat „Allah Akbar” (Alah e cel mai mare) în momentul în care l-a atacat pe profesor.  

Autorul asasinatului, născut pe 12 martie 2002 la Moscova, „era titularul unui permis de şedere emis la 4 martie şi valabil până în martie 2030 (…). De naţionalitate rusă şi origine cecenă, el beneficia de statutul de refugiat”, a declarat sâmbătă procurorul naţional antiterorist Jean-François Ricard într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

„El era necunoscut serviciilor de informaţii”, a adăugat Ricard, care a precizat însă că autorul era cunoscut de poliţie pentru fapte de drept comun, fără să fi fost, însă, condamnat.

Tânărul locuia la Evreux, într-un alt departament. Procurorul Jean-François Ricard nu a precizat dacă asasinul frecventase la un moment dat colegiul Bois d’Aulne, din Conflans-Sainte-Honorine, unde preda profesorul Samuel Paty (47 de ani), care i-a căzut victimă.

Atacatorul și-a petrecut ziua în fața școlii și a întrebat mai mulți elevi cine este profesorul care le-a arătat caricaturile cu Mahomed, a mai spus procurorul Ricard. 

Printre altele, Ricard a confirmat că nouă persoane se află în arest, printre care tatăl unei eleve, care avusese un diferend cu profesorul în legătură cu caricaturile profetului Mohamed pe care le arătase în clasă.

Atacul survine în timp ce procesul în cazul atentatelor împotriva publicației Charlie Hebdo şi a supermarketului Hyper Cacher, din ianuarie 2015, continuă la o instanţă specială din Paris. Într-un comunicat, săptămânalul satiric şi-a exprimat vineri seara „sentimentul său de oroare şi revoltă după ce un cadru didactic în exercitarea meseriei sale a fost asasinat de un fanatic religios”. „Intoleranţa religioasă tocmai a trecut un nou prag şi nu pare să dea înapoi de la nimic pentru a-şi impune teroarea în ţara noastră”, se mai arată în comunicatul Charlie Hebdo.

1 COMENTARIU

  1. Se pare ca democratia occidentala e perfecta pentru terorismul musulman:se dau persecutati politic,refugiati politici si apoi se apuca de treaba murdara pentru care au fost trimisi in occident..E foarte greu sa afli ce ganduri au nemernicii astia,minciuna e invatata din primul an de viata cand e vorba de alte religii,mai ales cand traiesc in tari crestine occidentale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here