Proiectul „Educație la înălțime” | Lecția 2. Cea mai mare clasă virtuală din România conectată LIVE cu cea mai mică școală, în Maramureș

Joi, 13 mai, de la ora 11:00 va avea loc a doua lecție din proiectul național „Educație la înălțime”. Lecția va fi transmisă în direct din Baia Mare și va include prezentări, activități interactive, zboruri cu drona și jocuri demonstrative care vor arăta ce înseamnă inegalitățile sociale, în special cele care blochează accesul la educație al copiilor.

Proiectul național este susținut de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României și dezvoltat dezvoltat de inițiatorii Marius Toader și Adrian Robe în parteneriat cu Aspire Teachers și Asociația Cartierul Creativ Carolina.

Dezvoltarea durabilă are la bază principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Perioada dificilă cauzată de pandemie ne-a arătat mai mult ca niciodată că avem nevoie de solidaritate. Societatea durabilă în care ne dorim să trăim poate fi clădită doar printr-o educație în spiritul acestor valori. Mă bucur că suntem parteneri în acest proiect unic care îmbină avantajele tehnologiei cu dedicarea profesorilor pentru a oferi lecții de neuitat tuturor elevilor”, a declarat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă

Lecția din Baia Mare va fi prezentată de Ioana Hochia, învățătoare la Colegiul de Arte din Baia Mare în direct de la Colegiul de Arte, cu conexiune din centrul educațional din Firiza și de la cea mai mică școală din România, din satul Cornățea. Până în prezent, peste 900 de profesori din toate colțurile țării și din Republica Moldova s-au înscris în proiect.

„Inegalitățile, indiferent de natura lor, fac ca mulți copii să nu aibă acces la educație sau la o viața socială de calitate. Uneori noi, profesorii, suntem atât de concentrați să le transmitem informații, încât uităm să-i învățăm cum să fie empatici și să fim conștienți că ei pot aduce schimbarea. Copiii trebuie să știe încă de la vârste fragede că viața nu este dreaptă cu toți și că  stă și în forțele lor să elimine aceste inegalități”, transmite Ioana Hochia, gazda lecției din Baia Mare.

Lecția se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 9-14 ani, va dura aprox.50 minute și va fi transmisă prin YouTube Live, pe canalul Aspire Teachers. Orice profesor din România poate găzdui transmisiunea în direct în clasă la discipline precum cultură civică, istorie, geografie, educație socială sau dezvoltare personală.

Înscrierea se face prin completarea formularului de pe pagina proiectului, unde sunt toate detaliile legate de conectare și agenda lecției: www.aspireteachers.ro/educatie-la-inaltime.

Proiectul național are trei obiective: să familiarizeze elevii și profesorii cu obiectivele de dezvoltare durabilă, într-un mod ce pune în valoare resursele României și competențele de secol 21, să creeze lecții interactive centrate pe elev, cu ajutorul celor mai noi tehnologii și să ofere materiale corelate cu programa școlară, accesibile tuturor profesorilor, chiar și după încheierea transmisiunilor live.

Ce sunt Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă

În anul 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document ONU a oferit o agendă universală cu 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) clare și cuantificabile, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităților, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030.

În România, Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă au fost transpuse în Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 a cărei implementare este coordonată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

******

Pentru detalii despre proiect și Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030: Cristian Iordache, consilier în Departamentul de Dezvoltare Durabilă din Guvernul României (0723 763 502).

Pentru detalii despre transmisiunea live și conexiunea cu școlile: Măriuca Morariu, Director Executiv Aspire Teachers (+44 782 1472 805).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here