PSD a boicotat ședința Consiliului General al Bucureștiului în care s-a votat finanțarea mai multor proiecte locale din Programul „Anghel Saligny”

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Proiectele finanțate prin programul guvernamental Anghel Saligny au fost aprobate de Consiliul General al Municipiului București. Gabriela Firea îl acuză pe Nicușor Dan că acestea nu sunt eligibile prin acest program. Tocmai din acest motiv, consilierii PSD nu s-au prezentat la ședința de Consiliu General în care, însă, toate proiectele au trecut cu unanimitate de voturi.

Gabriela Firea, prim-vicepreşedinte PSD: „O ședință de consiliu pe care am numit-o fake. Domnul primar general îi cheamă pe consilieri să voteze niște proiecte pe care dumnealui le dorește finanțate prin programul, mult hulit de dumnealui anterior, Anghel Saligny, dar acele proiecte nu sunt eligibile, nu se încadrează în prevederile legale, notează Digi24.ro.

Doar orașele, municipiile, comunele și sectoarele Capitalei sunt eligibile pentru Anghel Saligny, nicidecum de proiectele de mare anvergură din Capitală. Dar dumnealui nu citește legea, nu se informează sau vrea să aibă motiv să dea vina pe guvern că nu îl ajută sau pe consilierii generali că nu votează”.

Bani din ”Anghel Saligny” pentru dezvoltare urbană, transport public și trafic

Consilierii municipali au aprobat, în cadrul şedinţei extraordinare de luni, toate cele 37 de hotărâri conform cărora se cere finanţare pentru o serie de proiecte prin Programul Naţional „Anghel Saligny”.

Consilierul municipal USR Andrei Rigu a declarat că proiectele de pe ordinea de zi sunt „importante pentru oraş, necesare pentru cetăţeni”, dar a menţionat că „ar fi fost mult mai bine” ca membrii CGMB să le poate consulta cu mai mult timp înainte.

Potrivit acestuia, primarul general trebuie să explice cum se integrează aceste investiţii într-o „strategie unitară, predictibilă şi pe termen lung” pentru Bucureşti. El a menţionat că va propune un proiect de hotărâre pentru a asigura transparenţa implementării acestor obiective.

„Este foarte important ca Primăria Municipiului Bucureşti să comunice către cetăţeni: stadiul proiectelor, în momentul în care se vor implementa, contractorii şi valoarea exactă a lucrărilor care se vor efectua. În acest sens intenţionez să depun un proiect de hotărâre, ca să avem aceste informaţii disponibile cât mai uşor cetăţenilor din Bucureşti”, a spus el.

Duminică, în cadrul emisiunii „În fața ta” la Digi 24, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, arăta că proiectele propuse pentru finanţare prin „Anghel Saligny” vizează reabilitarea şi extinderea liniilor de tramvai, semaforizarea inteligentă. Acestea, alături de proiectul Orbital Bucureşti şi metroul de suprafaţă, sunt menite să rezolva problema traficului rutier intens din Capitală, menţiona el.

„În ultimii ani s-a investit într-un pod, într-un alt pod, într-un pasaj, dar niciunul dintre ele nu şi-a propus să rezolve problema de fond a traficului, de exemplu. Proiectele noastre – şi aici am avut o colaborare foarte bună cu CJ Ilfov şi Ministerul Transporturilor – sunt acele radiale care să iasă până în Centură, metroul de suprafaţă. Am depus la «Anghel Saligny» proiectele pentru reabilitarea şi extinderea liniilor de tramvai, pentru semaforizarea inteligentă. Acestea sunt proiectele mari care să rezolve problema traficului”, a precizat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here