PSD a început „blitzkrieg”-ul pentru amânarea parlamentarelor, cu ajutorul unui fost membru USR

Sursa: Facebook

Începe agitația politică pentru amânarea alegerilor parlamentare. După ce șeful PSD, Marcel Ciolacu, și-a anunțat în acest sens intenția joi, deputatul independent Adrian Dohotaru, fost membru USR, a preluat „mingea ridicată la fileu” și a inițiat un proiect de lege pentru amânarea scrutinului până în martie 2021.

În proiectul de lege depus de Dohotaru se precizează:

  • Art. 1. – Data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, organizate ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, se stabilește în ziua de duminică, 14 martie 2021.
  • Art. 2. – Perioada electorală a alegerilor prevăzute la art. 1 începe la data de 13 ianuarie 2021.

Textul integral al inițiativei legislative:

În privința motivației, Adrian Dohotaru prezintă ca argumente:

  • Contextul epidemiologic actual este caracterizat prin creşterea alarmantă a infectărilor cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) atât în România cât şi în alte ţări din Europa şi din întreaga lume (aşa-numitul „val 2”, mai puternic decât cel inițial din primăvara anului 2020). De asemenea, spitalele destinate COVID-19 și în special secţiile de terapie intensivă care tratează pacienţi cu COVID-19, au o capacitate care nu poate fi practic semnificativ extinsă curând din cauza deficitului de personal medical specializat pentru terapie intensivă.
  • În plus, trebuie avută în vedere și apropierea sezonului rece, care face puțin fezabile soluțiile temporare de tip servicii medicale acordate în corturi, în schimb face iminentă creșterea incidenței cazurilor de gripă sezonieră și a diverselor infecții respiratorii sezonier.
  • Oricum, spre deosebire de mai multe țări occidentale cu un stat social dezvoltat, inclusiv în ceea ce privește serviciile medicale ( și care totuși în multe cazuri au fost depășite în primăvară cu ocazia „primului val”), România are un sistem sanitar mult mai slab dezvoltat, aproape la capătul puterilor, cu reziliență redusă, astfel că trebuie cu atât mai mult evitată supraaglomerarea spitalelor, mai ales înainte de Sărbători.
  • În cadrul recent încheiatului proces electoral pentru alegerile locale au fost deja relevate limitele și deficiențele capacității organizatorice a autorităților publice centrale și locale, dar și ale partidelor politice și altor entități implicate direct sau indirect în alegeri, iar aceste probleme sunt greu de rezolvat rapid în condițiile în care investirea noilor autorități locale și ajustările administrative subsecvente previzibile vor mai dura cel puțin câteva săptămâni.
  • Nici în anii în care s-a reușit asigurarea unui interval de mai multe luni între alegerile locale și cele parlamentare nu a fost ușor de gestionat presiunea suplimentară generată asupra funcționării optime a autorităților publice centrale și locale în proximitatea modificării conducătorilor instituțiilor respective.

Expunerea de motive integrală:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here