PSD și-a lansat „gospodina” în cursa pentru Cotroceni. Cine face cărțile și cum arată calculele în partid

„De ce Viorica Dăncilă? Antevorbitorii şi mai ales antevorbitoarele mele au prezentat-o deosebit. Noi în Argeş o vedem ca o gospodină, ca un om dintre noi. Un om normal, un om care, atâta timp cât a deţinut funcţii publice, a avut grijă de copii, de tineri, de bătrâni, de muncitori, de agricultori, de salariaţi, de profesori şi de medici”.

Premierul încă în exercițiu și-a lansat sâmbătă candidatura pentru alegerile prezidențiale.

Totuși, sentimentele cu care PSD ia startul campaniei pentru Cotroceni sunt mai puțin alese decât o lasă să se înțeleagă inventivul vicepreședinte al PSD, Șerban Valeca, în cuvintele probabil cu migală alese.

Cele două planuri ale dezbinării

În primul rând, partidul intră perfect dezbinat în această cursă electorală. E chiar o dezbinare pe mai multe planuri.

De o parte sunt faliile de dată foarte recentă, generate de adoptarea moțiunii de cenzură.

PSD merge cu Viorica Dăncilă în alegerile prezidențiale, dar numai pentru a o debarca imediat după turul doi.

Momentul a fost deja pregătit prin antamarea unui congres, după 24 noiembrie, pentru care zeci de lideri de filiale împreună cu câteva figuri centrale au complotat încă din primele ore scurse după moțiune.

Deși semnalele publice date de social-democrați sunt atente să conserve aura de unitate, rămâne simptomatic faptul că partidul și-a schimbat coordonatorul de campanie cu puțin timp înaintea startului acesteia. De semnalat că pe acest plan Viorica Dăncilă și-a dat o clipă masca jos și s-a poziționat public antagonic cu greii care au decis scoaterea lui Mihai Fifor din ecuație.

În toată această atmosferă, în care toți se prezintă prieteni unii cu alții, pentru ca în spatele ușilor închise certurile să dea grai unor grave jigniri, e de studiat până și declarația lui Șerban Valeca.

Aparent, vicele social-democrat a vrut să o complimenteze Viorica Dăncilă, însă e greu de crezut că i-a fost de ajutor prezentând-o drept gospodină pe cea care aspiră la funcția supremă în stat. Mai ales că Viorica Dăncilă nu este politicianul care să se bucure de cel mai de invidiat profil public.

De cealaltă parte este dezbinarea deschisă odată cu plecarea lui Victor Ponta. Liderul Pro România se află într-o ofensivă evidentă, menită să facă PSD mai vulnerabil decât este.

S-a văzut din politica deschisă de racolări, s-a văzut însă și din mesajul dat chiar în ziua lansării candidaturii Vioricăi Dăncilă.

„Pentru PSD timpul s-a întors în 2008 / fac aceleași greșeli și ticăloșii – și vor fi din nou sancționați de oameni și de realitate. Eu însă nu mai aștept să salvez PSD în 2021 / nu poți să salvezi tot timpul un om care vrea să se sinucidă – salvez însă social democrația alături de colegii mei din ProRomânia!”, a scris Ponta, sâmbătă dimineață, pe Facebook.

Fantoma, dar mai ales planurile acestuia bântuie mentalul colectiv în PSD.

Cât de serioasă este amprenta unui Ponta periculos, dar și miștocar asupra unui PSD aflat în cel mai prost moment din istoria de 30 de ani a partidului, se poate măsura din reacțiile pe care fostul premier le trezește.

„Eu zic să se uite în frigider, că acolo va găsi urările noastre”, i-a transmis Lia Olguța Vasilescu, sâmbătă dimineața, când a vorbit la lansarea candidaturii lui Dăncilă.

Mai trage cineva, în campanie, pentru prezidențiabil?

Nervozitatea e maximă în PSD cu atât mai mult cu cât și liderii marcanți ai partidului și diversele nuclee de putere trec printr-o perioadă în care sunt obligați să lucreze sub presiunea dilemei.

Pe de o parte, nu o mai vor pe Dăncilă și conspiră deja la debarcarea ei. Procedând astfel sunt perfect conștienți că îi subminează și ultimele șanse pe care Viorica Dăncilă le mai avea pentru a ajunge la Cotroceni. Implicit, subminează șansele partidului de a da primul președinte al țării de la Ion Iliescu încoace.

Pe de altă parte, dacă prin absurd situația s-ar schimba radical în favoarea lui Dăncilă, iar aceasta ar fi aleasă președintele României, toți conspiratorii de azi riscă să se transforme în victimele conspirațiilor de mâine. De la Ciolacu la Firea și de la Stănescu la șefii din teritoriu, cu toții înțeleg perfect ce forță distructivă are în PSD un dacă… dacă nu ai ales corect barca.

Dar tocmai faptul că acești pești mari din mlaștina PSD își asumă teoretice riscuri de asemenea natură, într-un asemenea context, reprezintă dovada vie că, în centrul de comandă al PSD, în ziua lansării la apă a propriului candidat la prezidențiale, puțini sunt cei care mai așteaptă minuni.

În acest context, spusele lui Șerban Valeca par chiar profetice.

Foto: INQUAM/Octav Ganea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here