Putin ar putea modifica doctrina militară a Rusiei

Sursa: TASS

Rusia şi-ar putea schimba doctrina militară prin introducerea posibilităţii unui atac nuclear preventiv în scopul dezarmării unui inamic, a declarat vineri liderul rus Vladimir Putin, relatează CNN şi AFP, preluate de News.ro.

Pentru a doua oară în această săptămână, Vladimir Putin a menţionat ameninţarea nucleară sugerând că Moscova şi-ar putea revizui doctrina miltiară, care în actuala formă prevede că Rusia nu va lansa prima un atac nuclear, ci doar va răspunde unui astfel de atac.

Aflat la Bişkek, în Kîrgîzstan, Vladimir Putin a răspuns la întrebarea unui jurnalist care i-a cerut să clarifice declaraţia sa de la începutul acestei săptămâni în legătură cu utilizarea armelor nucleare. Liderul rus avertizase că riscul unui război nuclear este în creştere, dar că Rusia nu va ataca prima. Acum, Vladimir Putin a declarat că Moscova ia în considerare adoptarea a ceea ce el a numit conceptul Washingtonului de atac preventiv.

„În primul rând, Statele Unite au dezvoltat conceptul de lovitură preventivă. În al doilea rând, ei dezvoltă un sistem de atac menit să dezarmeze (inamicul). Noi, pe de altă parte, am formulat în strategia noastră o lovitură de ripostă. Dar dacă Rusia ar urma să riposteze imediat după ce vede lansarea unei rachete nucleare spre teritoriul ei, asta ar înseamna că oricum este inevitabilă  căderea focoaselor inamice pe teritoriul Federaţiei Ruse, deci ele vor cădea oricum”, a declarat Vladimir Putin. „Aşa că – a continuat el – dacă vorbim despre această lovitură de dezarmare, atunci poate că ar trebui să ne gândim să adoptăm cele mai bune practici ale partenerilor noştri americani şi ideile lor pentru a-şi asigura securitatea. Noi deocamdată doar ne gândim la asta”, a precizat Putin. „Dar dacă un potenţial adversar crede că este posibil să folosească teoria atacului preventiv, iar noi nu, atunci acest lucru ne face totuşi să ne gândim la aceste ameninţări care ne sunt adresate”, a adăugat el.

Liderul rus a mai spus că rachetele de croazieră şi sistemele hipersonice ale ţării sale sunt „mai moderne şi chiar mai eficiente” decât cele ale Statelor Unite.

Miercuri, Vladimir Putin a dat asigurări că Moscova nu va fi prima care va folosi arma nucleară. „Rusia nu va fi prima care le va folosi, în niciun fel de circumstanţe. Dar dacă nu le va folosi prima în nicio circumstanţă, nu va fi nici a doua care să le folosească, pentru că şansele unui atac nuclear împotriva teritoriului nostru sunt foarte mici”, a spus Putin.

Spectrul unui posibil război nuclear a revenit în atenţia internaţională după invazia Ucrainei din februarie, subliniind erodarea arhitecturii globale de securitate din perioada Războiului Rece. Reculurile militare ruseşti din ultimele luni au generat temeri că Moscova ia în considerare utilizarea arsenalului său nuclear pentru a inversa această tendinţă.

Oficiali ai administraţiei Biden au declarat că Moscova a fost avertizată la cel mai înalt nivel cu privire la consecinţele utilizării armei nucleare în război.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat declaraţiile Moscovei, afirmând că „orice discuţie, oricât de vagă, despre armele nucleare este absolut iresponsabilă”.

Putin: Orice ţară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ştearsă de pe faţa pământului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here